Gå til sidens hovedinnhold

Gå for bedring, ikke bot | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 3 år gammel

– Kommunen kunne varslet beboere på forhånd. De kunne begynt med å skrive ut varsellapper til bilvinduene, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker i lederen.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gikk raskt i svingene da Ringerike kommune fikk satt opp parkering forbudt-skilt i Ullerålsgata nylig, i boligområdet på nordsiden av byen.

Ifølge beboere kom fundamentet på mandag, skiltet på tirsdag, og bøter på onsdag. Kommunen svarer at de har fulgt «boka» i prosessen, og at de ikke har noen varslingsplikt ved etablering av nye forbudssoner. Det har de sikkert rett i, men litt gangsyn og smidighet hadde ikke skadet.

Å komme hjem fra ferie til parkeringsgebyr i bilvinduet er kjedelig. Særlig hvis det var lov å parkere der da du reiste, men ikke da du kom hjem.

Det er en grunn til at det sendes ut få fakturaer med forfall i sommerukene. Det er en grunn til at kredittkort ikke har utløp på høysommer. Slik unngår man ubeleiligheter og ekstraarbeid i en periode hvor mange er på ferie.

Les også

Mens Ayman var på ferie, satte kommunen opp parkering forbudt-skilt og ga ham bot

 

Kommunen kunne etablert parkeringsforbud på et annet tidspunkt, men det hastet kanskje? De kunne varslet beboere på forhånd. De kunne begynt med å skrive ut varsellapper til bilvinduene. De gjorde ikke det.

Nå må kommunen håndtere klager på parkeringsgebyr fra frustrerte innbyggere, men på grunn av ferieavvikling i kommunen vil ikke behandlingen skje før kommunens folk er tilbake på jobb. I mellomtiden må innbyggerne betale.

Det er sikkert mange gode grunner for å etablere parkeringsfrie gater raskt. Sikkerhet for gående, deriblant barn, er én av dem. Det er helt sikkert beboere i området som har begrenset parkeringsplass på egen eiendom, til både egne og gjesters biler. De skulle sikkert ønske seg parkering i gata.

De må leve med at de ikke får gratis parkeringsplass av kommunen der, men de burde fått beskjed før kommunen tok fram bøteblokka.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Dette er garantert ikke siste gang at gater i Ringerike, hvor du kan parkere lovlig i dag, omgjøres til soner hvor parkering ikke lenger er tillatt.

Vi håper kommunen ser på hvordan de løste det denne gangen, og lager en bedre plan for neste prosess.

Ikke gjør det i ferietid, om det kan unngås. I oppstartsfasen: Prøv og gi et vennlig varsel før gebyr skrives ut.

Litt smidighet bedrer samarbeidet med innbyggerne og hindrer unødvendig frustrasjon. Det sparer også kommunen for merarbeid i form av klagebehandling.

Kommentarer til denne saken