Gå til sidens hovedinnhold

Datasenter: Ringerike på vei ned et sidespor | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 3 år gammel

– Kanskje har ordfører Kjell B. Hansen et godt poeng når han sier at det primært er virksomhetene, ikke regionen, som får gevinstene langs det sporet etableringene nå følger, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker i lederen.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har gått fort i svingene med etablering av datasenter i Ringerike, kanskje litt for fort til å bygge det nødvendige fundamentet. Isolerte bygg med datasenter vil alene ikke gi regionen vår særlig ny verdi.

LES OGSÅ: Ordføreren krever svar fra rådmannen om etableringen av datasenter

Den siste tids debatt knyttet til støy fra datasenter ved Follum har fått fram de mer fundamentale diskusjonene knyttet til Ringerike kommunenes datasenterstrategi.

Vil det gi mange nok nye arbeidsplasser? Vil det gi økt lokal verdiskapning? Er det etisk riktig å legge til rette for kryptovaluta-bransjen?

Da en delegasjon fra Ringeriksregionen for et drøyt år siden var på studiebesøk i Luleå i Sverige, ble det presentert en suksesshistorie av dimensjoner. Facebooks etablering i den nordsvenske byen ble koblet til universitets forskning, utvikling og utdanning. Miljøet som ble skapt førte til en magnetisk klyngeeffekt som lokket flere høyteknologiske selskaper til byen. I sum opplevde den tidligere så rustne industribyen en ny eventyrlig vekst i både lokale arbeidsplasser og verdiskapning.

Bjørn Harald Blaker

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad

 

I vår region har etableringsinteressen så langt kommet fra virksomheter i den foreløpige gråsonebransjen som jobber med virtuelle penger og transaksjoner globalt. Koblingene mellom kryptobransjen og universitetsmiljøet vårt er i beste fall svake. Resultatet er tilsynelatende så langt støyende bokser i et industriområde. Det er ikke rart at skepsisen er stor og gryende.

Kanskje har ordfører Kjell B. Hansen et godt poeng når han sier at det primært er virksomhetene, ikke regionen, som får gevinstene langs det sporet etableringene nå følger.

Hvis målet er å kopiere suksessen fra Luleå, må Ringerike kommune nå ta en fot i bakken for å se hva som skal til for å lage sterke koblinger til både universitetsmiljøet og andre aktuelle næringsaktører. Er det mulig å koble lokal økonomiutdanning og –bransje til kryptobransjen?

For, det er ikke datasentrene som gir verdiskapning og lokale arbeidsplasser. Det er effektene de skaper rundt seg som, ifølge studier fra blant andre Copenhagen Economics, gir 20-gangen i arbeidsplasseffekt.

Det er viktig at regionen forvalter klokt og langsiktig de verdifulle kraftressursene og de øvrige sterke konkurransefortrinnene regionen har. Datalagring og -behandling er en global vekstindustri regionen vil kunne kapitalisere på, forutsatt at det blir gjort smart. Da kan det være lurt å se litt nærmere på hva de som har lykkes har gjort og fått effekt av.

Kommentarer til denne saken