Står vi ved starten av et anarkistisk arbeidsliv?

Artikkelen er over 4 år gammel

Om noen år kan arbeidslivet se helt annerledes ut, også i Ringeriksregionen.

DEL

LederVi ser allerede nå konturene av helt nye måter å livnære seg på. I Bergen foregår nå hvert femte betalte overnattingsdøgn i private hjem, ikke på hotell. Stadig flere deler på bilholdet, og antall sjåfører for delingstransportøren Uber vokser. Vi leier ut hytte og utstyr når vi ikke bruker det selv. Smart?

Pris er årsaken til at delingsøkonomien tar av. De nye tjenestene som vokser fram kan levere tjenester billigere enn de etablerte. Hvorfor?

  • Dels tar de bort fordyrende mellomledd.
  • Dels leverer de tjenester som er gode nok, men ikke unødvendig gode.
  • Dels opererer de i en juridisk, økonomisk og sikkerhetsmessig gråsone, og kan derfor drive billigere enn dem som betaler avgifter, godkjenninger, skatt, forsikringer og annet «fordyrende».

Det er fristende å ty til forbud, men delingsøkonomi er kommet for å bli. Kanskje vil det være helt nødvendig også, for vi ser at tradisjonelle arbeidsplasser blir erstattet av digitalisering, automatisering og robotisering.

Ja, roboter er ikke lenger bare maskiner som kan gjøre rutinearbeid og tunge løft. Roboter kan, sammen med ny datateknologi, utføre intelligente arbeidsoppgaver og gjøre vurderinger.

Fortsetter vi å la delingsøkonomien få leve under radaren som i dag, uten å ta grep for å regulere den, vil arbeidslivet raskt gå i en anarkistisk retning. Det vil bli et eldorado for svart arbeid. Stadig flere vil bli «løsarbeidere» med svekkede rettigheter og sikkerhet, og færre vil betale skatt. På kort sikt vil mange tjene fornuftig, men hva på sikt? Hva når vi står uten arbeid og uten sikkerhetsnett?

NHO gjør lurt i å ta delingstjenestene inn i varmen. Det tradisjonelle næringslivet har mye å lære av effektivitet og metodikk i de nye tjenestene, og regelverk må favne framtidens løsninger.

Vi trenger innovasjon, ikke anarki i framtidens arbeidsmarked.

Vi trenger innovasjon, ikke anarki i framtidens arbeidsmarked.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags