Hva betyr 17. mai i 2016?

Artikkelen er over 4 år gammel

Henrik Wergeland ville vært stolt om han fikk se hvordan 17. mai har blitt en samlende, nasjonal festdag.

DEL

LederHan ville applaudert barnetogene, hurraropene og flaggborgene. Det var det han ivret for. Men det kan også være at han hadde undret seg over en del av det andre som preger vår feiring i dag.

Les også: Inviterer til folkefest med musikk, mangfold og mosjonsløp

Det finnes mange måter å kose seg med venner og familie på, og 17. mai er vi flinke til å gjøre nettopp det. Spørsmålet er om det blir plass nok til igjen til det som er grunnen til at vi feirer dagen.

Ikke et vondt ord om is, pølser og bugnende matbord. Det legger en fin ramme rundt dagen.

Som med alle våre høytidsdager, står den voksende rammen i fare for å spise opp kjernen, som når ekspertene diskuterer hvilken type champagne som hører dagen til.

Vi må være like modige når vi nå står opp mot kreftene som vil true vår frihet, både innenifra og utenifra.

Les også: Coop tilbakekaller 17. mai-trompet

Wergeland skrev sangen «Vi ere en nasjon, vi med». Der hylles det vakre Norge, friheten, samholdet og selvstendigheten. Det er store ord, og store tema, som kan være vanskelige å forholde seg til. Mye tar vi også for gitt. Nettopp derfor kan det være givende å reflektere over hva 17. mai betyr i 2016.

Er det relevant at noen ved makt kan ødelegge fedrelandet, som Wergeland skriver om i sangen?

Kanskje handler det ikke lenger om krig mellom nasjoner, men de siste års terrortrusler gjør noe med det trygge landet vårt. Det krever noe av oss som borgere, men hva?

Modige kvinner og menn har gjennom å stå opp for landet og samfunnet ofret for at vi er der vi er i dag. Vi må være like modige når vi nå står opp mot kreftene som vil true vår frihet, både innenifra og utenifra.

Mot dem som sprer hat i sosiale medier, og dem som trykker ned, mobber og ekskluderer. Festen og feiringen hører nasjonaldagen til, men det må også være plass til det som gjør oss bevisste hva som kreves i dag for at vi kan feire et like godt samfunn for alle i årene som kommer.

God 17. mai, alle sammen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags