Kenneth Sørum Bekkemoen: Politikere uten kulturambisjoner

Politikerne er nødt til å legge til rette for og bevilge mer penger til kultur og vise at de også satser på kultur, sier Kenneth Sørum Bekkemoen i dette innlegget. Illustrasjonfoto: Frode Johansen

Politikerne er nødt til å legge til rette for og bevilge mer penger til kultur og vise at de også satser på kultur, sier Kenneth Sørum Bekkemoen i dette innlegget. Illustrasjonfoto: Frode Johansen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Kultur kommer ikke av seg selv og her har regionen mange ildsjeler som ofrer alt for at barn og unge skal få være med i musikklivet og oppleve estetiske erfaringer. Men disse kan ikke gjøre alt alene og vi trenger et løft og flere tiltak i de kommunale tilbudene, skriver Kenneth Sørum Bekkemoen i dette innlegget.

DEL

MeningerDen siste tiden har flere skrevet leserinnlegg om regionens kulturtilbud og kulturliv og flere etterlyser politikere på banen med større kulturambisjoner og kultur i seg selv har egenverdi.

Jeg ønsker også å dele noen refleksjoner. I regionens kulturliv har jeg mange hatter: Til daglig jobber jeg som musikklærer på musikklinja på Ringerike vgs. Der er jeg også tillitsvalgt i Musikernes Fellesorganisasjon, en fagforening som blant annet jobber for utøvende kunstneres rettigheter. Jeg er også nestleder i Ringerike Sosialistisk Venstreparti, har sittet i komiteen for oppvekst og kultur og jeg var også med å starte opp Musikalkollektivet.

LES OGSÅ: I denne kommunen får du flest kulturkroner

Tragisk

Med alle hattene ser jeg kulturlivet og kulturtilbudene fra flere sider og er svært enig i mye av refleksjonene til de siste leserinnleggene. Som politiker ser jeg at kulturbudsjettet til kommunene er svært små, noe jeg syns er veldig tragisk.

Både Hole og Ringerike har vært igjennom store kutt og begge kulturskolene har fått lide stort av dette. Ved siden av de kommunale tilbudene har det dukket opp flere private aktører som tilbyr i hovedsak undervisning i kor, dans og musikal eller lignende.

Dette er bra, men jeg syns ikke at Hole og Ringerike skal overlate musikkundervisningen til de private aktørene på bakgrunn av økonomiske prioriteringer. Det er svært viktig at kulturskolene igjen styrkes for å få en mye større bredde i kulturtilbudene. Fortsatt MÅ det gis undervisning i instrumenter, samspill og musikkteori og vi må fange opp flere elever tidligere.

Kenneth Sørum Bekkemoen

Nestleder i Ringerike SV og musikklærer

God helseeffekt

Forskning viser blant at å spille et instrument og å drive med musikk frigjør endorfiner og har god effekt på psykisk helse, at barn og unge øver opp konsentrasjon ved å øve, at de lærer seg viktige verktøy i livet som f.eks. at øving gjør mester og trygghet i seg selv. De opplever estetiske erfaringer og lærer seg at kultur har egenverdi. Jeg kunne fortsatt å ramse opp de positive sidene med å drive med musikk i en eller annen form.

Kulturskoler og musikklinja skal være med på å stimulere barn og unge til å bidra i det frivillige og profesjonelle musikklivet. Det kommer kommunes innbyggerne til gode i form av konserter på mange nivåer. Kultur kommer ikke av seg selv og her har regionen mange ildsjeler som ofrer alt for at barn og unge skal få være med i musikklivet og oppleve estetiske erfaringer. Men disse kan ikke gjøre alt alene og vi trenger et løft og flere tiltak i de kommunale tilbudene.

Må satses mer på bredde

Korps i skolen har vært et slikt tilbud med stor suksess. Dette må videreføres. Det må satses på mer bredde i instrumentaltilbudene slik at flere begynner å spille instrumenter. Det er en nedgang i antall søkere på instrumenter til landets musikklinjer og søkere på sang har økt. Da MÅ det satses mer på én til én-undervisning og ensembleundervisning som band, strykeensemble, storband eller lignende. Da kan det også bli lettere å rekruttere musikklærere til kulturskolene fordi stillingene blir store nok.

I dag er det mange små stillinger og det er vanskelig å kombinere flere jobber for musikere. Det er lange ventelister for elevene og det betyr at mange ikke får muligheten til å lære seg et instrument, mens de private aktørene tilbyr ikke instrumentalundervisning.

Interessen for korpsene i regionen må styrkes slik at de igjen kan vokse. Krafttak for sang er tilbud til skolene som kan få skolene til å synge mer. Det finnes mange tiltak som kan styrke bredden i kulturlivet og jeg oppfordrer politikerne i regionen til å satse større på kultur og se på kultur som egenverdi.

Politikerne er nødt til å legge til rette for og bevilge mer penger til kultur og vise at de også satser på kultur. Og hvis de lurer på hvordan de kan satse, kan de jo bare kontakte oss som jobber i kulturbransjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags