Jonas Gythfeldt: En by for høyre hjernehalvdel

Byutviklingsseminaret var godt besøkt, men stort sett av politikere og forretningsfolk, observerte «kulturhue» Jonas Gythfeldt.

Byutviklingsseminaret var godt besøkt, men stort sett av politikere og forretningsfolk, observerte «kulturhue» Jonas Gythfeldt. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Den nye kulturdebatten begynner i dag», skriver Jonas Gythfeldt, og oppfordrer alle gode krefter til å komme på banen nå – for ikke å bli tilsidesatt ved neste korsvei.

DEL

LeserbrevJeg hører til den gruppen som nylig har flyttet «hjem». Det betyr, typisk nok, at jeg pusher 40 og har barn i barnehage-/skolealder.

Dette siste året har jeg fulgt nokså mye med på den debatten som går omkring byutvikling. En naturlig debatt med tanke på mulig vei og bane, men det er en debatt på overtid selv uten disse to mulighetene.

Få kulturhoder i salen

Jeg var også en av de 247 (ca) deltagere på RNF/DnBs gode byutviklingsseminar på Klækken.

Der traff jeg på kun et par «kulturhoder» (kulturdefinisjonen min i denne sammenheng er mest rettet mot kunst-/scenekunst – så for anledningen en litt smal definisjon altså). Resten var politikere og forretningsfolk.

Neste gang håper jeg at jeg treffer flere «kulturhoder». Hvorfor?

Høyre hjernehalvdel

En av foredragsholderene, arkitekt Peter Butenschøn påpekte at når man tenker byutvkling, så må man også ha med seg noe for den høyre hjernehalvdelen. Byutvikling er ikke bare en diskusjon om hvor veien skal gå, hvor kjøpesenteret skal stå (eller ikke) og så videre.

Mennesker må kunne benytte sin høyre hjernehalvdel når de oppsøker byen – dersom man ønsker en levende by. Etter mitt skjønn et knakende godt formulert poeng. Salen nikket gjenkjennende, men i salen satt det veldig få mennesker som skaper dette innholdet. Nesten ingen faktisk.

En bestilling

Så om jeg tolker stemningen korrekt, så ønsker de menneskene som eier, styrer og driver forretning i byen vår at dere «kulturhoder» skal ha en klar og tydelig plass i den byen de ønsker seg. Dette folkens – dette er en «bestilling».

En bestilling av hva da tenker du kanskje?

Tja – det er det heldigvis ikke opp til meg å bestemme (selv om jeg kanskje vil tillate meg å ha noen ideer). Det er opp til dere. Dere må komme med ideene, si hva dere trenger, bygge infrastrukturen sammen med bestillerene, sette opp støttemekanismer, ha visjoner, legge føringer, bruke instrumentene.

Kultursenteret

Kanskje dere ønsker dere et flottere kulturhus?

Faktum er, som også påpekt utallige ganger på samme møtet, at vi Hønefoss er i konkurranse med en hel haug andre byer. Lillestrøm, Hamar, Moss, Halden, Drammen med flere. Dette er byer som nå rigger for vekst på samme måte som vi planlegger å gjøre. Og hva kjennetegner mange av dem? De bygger kulturhus i «hundrevisavmillionerklassen» – for å gjøre byen attraktiv!

I Ringerikes Blad kunne vi lese at kommunene våre nå har aksjemajoriteten i kultursenteret og at husleia går ned med tre kvart million – som også vil være positivt for kulturaktører som leier seg inn. Det er vel og bra, men er det nok? Skal vi være fornøyde med det?

I direkte konkurranse med arkitekttegnede Hamar kulturhus med prislapp på 697 millioner.

Jeg langt i fra sikker på om det er dette som er «riktig» for oss – men det er i hvert fall NÅ debatten må komme. Den nye kulturdebatten begynner i dag. Nytt kulturhus eller ei.

Ut av Robek

Rådmannen har fyret i gang en prosess som skal sikre tre konkrete (og forhåpehntligvis litt forskjellige) scenarioer for hvordan byen skal utvikle seg – planmessig. Planene skal være klare i desember 2016.

Her snakker vi bruk av eksterne rådgivere/arkitekter. Sannsynligvis rådgivere/arkitiekter som har vært igjennom lignende bestillinger fra byer vi skal konkurrere med. Vil de levere samme løsning til oss?

Ordfører Kjell Hansen tok i hvert fall ordet og mer enn antydet at det nok ville være aktuelt å velge en plan som hadde «noen sikre elementer». Det var i hvert fall slik jeg forstod ham.

Ringerike er jo, som kjent, på vei ut av Robek, så dumdristige og omfattende alternativer er kanskje ikke veien å gå for dem? Samtidig var rådmannen veldig klar på at de er (så godt som) ute av Robek og at det er mulig å investere.

Rekk opp hånda!

Det er min oppfatning at kulturen bør tegnes inn i disse planskissene. Bokstavelig talt. Men ikke nødvendigvis i form av et nytt kulturhus.

Godfolk, jeg minner om at kultursektoren ikke er en sektor som genererer mye penger. Med mindre det kommer en god debatt, med gode arguementer og klare gjennomførbare ideer – og vi «kulturhoder» evner å påvirke de som har makt til å gjennomføre, så er det min spådom at kultursektoren vil bli delvis glemt når «den nye byen» vår skal planlegges. På tross av «bestillingen».

Derfor må nå alle gode krefter på banen for ikke å bli tilsidesatt ved neste korsvei. Det er nå vi «kulturhoder» må forsøke å påvirke på en slik måte at det faktisk blir mulig å levere på bestillingen.

Og til slutt; dette er vel så mye et innlegg for å fyre opp alle de glade amatørene blant dere kulturhoder.

Proffene greier seg nok – selv om også de må på banen. For å få til noe her, så er det åpenbart at alle gode krefter må samarbeide.

Hvem har mandat til å koordinere dette samarbeidet? Kan noen være så snill å rekke opp hånda?

PS! Les gjerne også Kjetil Moslåtten sitt innlegg basert på hans tanker fra samme møte. Viktige poenger der.

LES OGSÅ DETTE LESERINNLEGGET: Håkon Ohren (Ap): Min by skal fylles med ...

Dette er vel så mye et innlegg for å fyre opp alle de glade amatørene blant dere kulturhoder.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags