Kuben ble tatt på senga | Anne Trine Høibakk og Hans Jørgen Mørland

KRITISK TIL XXL PÅ HVERVENMOEN: Kuben-sjef, Anne Trine Høibakk.

KRITISK TIL XXL PÅ HVERVENMOEN: Kuben-sjef, Anne Trine Høibakk. Foto:

Av

– Vi er nok et hår i suppa for dem som bare vil ha XXL åpnet på Hvervenmoen så raskt som mulig, men noen ganger er det viktig å være den som tør utfordre og stille de upopulære spørsmålene, skriver Anne Trine Høibakk og Hans Jørgen Mørland i dette innlegget.

DEL

MeningerDen 29. januar i år ble vi som driver og eier Kuben tatt ordentlig på senga. Frem til da hadde vi trodd at handelsparken på Hvervenmoen skulle romme handel med såkalt «plasskrevende varer» og handel med møbler, hvite- og brunevarer (sitat fra reguleringsplanen). Hønefoss skulle, ifølge kommunens egen sentrumsplan, «bygges innenfra», og detaljhandelen skulle derfor ligge i sentrum.

Men 29. januar søkte Hvervenmoen om å få lov til å etablere XXL. Det er mulig vi tar feil, men i vår verden selger XXL helt vanlige sportsartikler – ikke plasskrevende varer. Ja de fører kanoer, sykler og telt – men først og fremst lever de av normale sportsartikler som klær, fotballer og sko. Ved kassa selger de sågar både cola og sjokolader.

Med bakgrunn i dette valgte vi, sammen med flere av de andre aktørene i Hønefoss sentrum, å be politikerne behandle saken. Det gjorde de. Og politikerne stemte for å tillate XXL på Hvervenmoen med klart flertall.

Så hvorfor kunne ikke Kuben bare akseptere dette og gå videre? Hvorfor klage og sutre mer? Kan ikke Kuben og dets eiere forstå at dette er Ringerikes eneste mulighet til å få XXL? For en gjeng med festbremser vi er. Eller? Vi får sikkert ikke alle til å tro oss på dette eller være enige med oss i at det er riktig, men vi har allikevel lyst til å fortelle (helt kort) hvorfor vi har bedt om fylkesmannens vurdering om etableringen av XXL på Hvervenmoen er lovlig eller ikke:

1. Vi klager ikke for vår egen del, for at Kuben skal få XXL eller tjene mer penger: Kuben har allerede en flott sportsbutikk, vi har helt enkelt ikke plass til XXL og vi frykter ikke den direkte konkurransen. Frykten vår er på vegne av Hønefoss sentrum.

Visjonen om et levedyktig sentrum og en by som bygges innenfra – står i direkte motsats til en handelspark ved motorveien med detaljhandel og storhandel. Hvorfor dra til byen når du får «alt» på Hvervenmoen? Hvorfor ikke etablere klesbutikk der hvis det er lov med sportsbutikker? Norge er fult av eksempler på byer med sentrum som utarmes når handelsparken på utsiden tar over sentrums rolle.

2. Vi mener at eiendoms- og butikkaktørene skal følge reglene – ikke at reglene skal følge aktørene. Reguleringsplanen for Hvervenmoen sier «plasskrevende varer». Aktørene i sentrum har etablert seg og investert der med det som en forutsetning. Endres den forutsetningen så endrer du spillereglene for alle disse. Er det rettferdig?

3. Det er en kjent men tøff forhandlingstaktikk å si «at det må bli på min måte, eller ikke i det hele tatt». Premisset alle er blitt servert om at Hvervenmoen er det eneste stedet XXL kan tenke seg å bygge butikk på – er i beste fall en tidsbegrenset sannhet. I sentrum finnes det nå glimrende alternativer (f.eks. Sentrumskvartalet) som kan huse XXL eller annen detaljhandel som krever mye plass og gode parkeringsløsninger.

Dersom reglene ble fulgt så tror vi at markedet (les XXL med flere) hadde fulgt etter. Det hadde nok tatt noe mer tid, men alle tilpasser seg reglene over tid, dersom de håndheves. Men vi skjønner det er skummelt for politikerne å ta denne sjansen når det framstilles som «nå eller aldri» å få XXL til regionen.

Sånn. Da har vi gjort et forsøk på å forklare vår klage i denne saken. Vi er nok et hår i suppa for dem som bare vil ha XXL åpnet på Hvervenmoen så raskt som mulig, men noen ganger er det viktig å være den som tør utfordre og stille de upopulære spørsmålene.

Vi tror å utvide reguleringen på Hvervenmoen til detaljhandel er et alvorlig tilbakesteg for utviklingen og satsingen på Hønefoss sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags