Jostein Rensel (KrF): Økt kontantstøtte er «god butikk»

En god ordning: Vi må investere i familiene, noe både Sofia og Katrine, sier Jostein Rensel (KrF). Illustrasjonsfoto

En god ordning: Vi må investere i familiene, noe både Sofia og Katrine, sier Jostein Rensel (KrF). Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

KrF hevder å ha den beste familiepolitikken. I dette leserinnlegget forklarer Jostein Rensel hva den går ut på, og hvorfor.

DEL

Leserinnlegg I august gikk kontantstøtten opp til 7.500 kroner i måneden. Dette er en stor seier for alle familier, og et stort gjennomslag for KrF!

Vi mener foreldre selv skal få bestemme hvordan hverdagen til sine ettåringer skal se ut. KrF er garantisten for å sikre kontantstøtten.

Viktig seier

En av våre viktigste seire den siste stortingsperioden er at vi har fått gjennomslag for en betydelig økning av kontantstøtten til ettåringer. I 2013 var den månedlige kontantstøtten på 5.000 kroner per barn, men beløpet er blitt justert opp flere ganger etter påtrykk fra KrF.

Jostein Rensel

1. kandidat for Buskerud KrF ved stortingsvalget

Andre nestleder Buskerud KrF

Fra 1. august i år øker kontantstøtten med nye 1.500 kroner, til 7.500 kroner per barn.

Helt siden vi innførte kontantstøtten i 1998, har den vært med å gjøre hverdagen enklere for småbarnsforeldrene. I dag, snart 20 år senere, er fortsatt valgfrihet en bærebjelke for KrFs politikk.

Dyr og gammeldags?

Mange mener kontantstøtten er for dyr og ikke er aktuell lengre. For det første: Økt kontantstøtte er «god butikk» for staten. En barnehageplass for ettåringer koster samfunnet dobbelt så mye enn kontantstøtten.

Men hva med at foreldrene ikke jobber og staten taper skatteinntekter? Jeg mener at arbeidslinjen er viktig, men om den settes opp mot familiene, mener jeg at hensynet til familiene og barnas beste må veie tyngst. Det viktigste vi kan gjøre som samfunn, er å investere i barna og familiene.

Viktig verktøy

For det andre. Kontantstøtten er langt ifra gammeldags. Den er en svært populær ordning blant norske småbarnsforeldre, og tall fra Nav viser at om lag 60 prosent av foreldrene mottar kontantstøtte. Over halvparten av dem bruker ordningen i ni, ti eller elleve måneder.

Med andre ord:

Kontantstøtten er ikke gammeldags, den er et viktig verktøy for å gi familier fleksibilitet, tid og viktigst av alt – muligheten til selv å ta valg for hvordan man vil organisere sin hverdag.

KrFs familiepolitikk handler om at det er familiene selv som skal ta avgjørelser om sine barn, og at vi som samfunn legger til rette for flere valg, og mer fleksibilitet.

For noen dager siden besøkte jeg småbarnsfamilie Drage som benytter seg av kontantstøtten. Det er en aktiv tobarnsfamilie med mamma Katrine og pappa Alf-Henning med barna Sofia på tre år og Tobias på 15 måneder. Sofia stortrives i barnehagen og Tobias skal snart begynne. Katrine fortalte at kontantstøtten bidrar til at de får litt mer tid og ro med barna etter foreldrepermisjonen før barna starter i barnehage.

– Det har vært godt for våre unger å ha mulighet til å være litt mer hjemme. Vi er takknemlig for at vi har hatt en valgfrihet til å velge hva som er best for vår familie.

Én løsning passer ikke alle

Katrine skulle gjerne ønske seg en fleksibel kombinasjon av barnehage og kontantstøtte. KrF ha velferdsordninger som gjør at familier har en reell mulighet til å velge løsninger som faktisk passer deres situasjon. Derfor vil vi for eksempel at utbetalingen av den skal gjøres mer fleksibel. I dag er det slik at man får enten hel, halv eller ingen kontantstøtte.

Noen har et ønske om å kombinere barnehage med kontantstøtte det første året for å gi barnet en rolig og gradert start i barnehagen. Slik som ordningen er i dag er det vanskelig. Derfor vil KrF lovfeste retten til deltidsplass i barnehage. Da kan foreldre for eksempel velge to dager med barnehage og tre dager med kontantstøtte. Slik gir vi familiene større fleksibilitet.

Vi mener at alle som ønsker barnehageplass skal få det. Og det skal være en barnehage med god kvalitet. Derfor vil KrF styrke kvaliteten i barnehagene ved å innføre en bemanningsnorm, utdanne flere barnehagelærere og øke andelen av fagutdannede. Det som passer for noen, passer ikke for alle. Fremtidens familiepolitikk handler om å ta hensyn til nettopp det. Én løsning passer ikke alle og i KrF har vi tillit til familienes valg.

Den handler om at det er familiene selv som skal ta avgjørelser om sine barn, og at vi som samfunn legger til rette for flere valg, og mer fleksibilitet. Det samfunnet vil KrF skape. Vi har verdens beste familiepolitikk.

Den handler om at det er familiene selv som skal ta avgjørelser om sine barn, og at vi som samfunn legger til rette for flere valg, og mer fleksibilitet.

Det samfunnet vil KrF skape. Vi har verdens beste familiepolitikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.