Gå til sidens hovedinnhold

Eli Johanne Ruud: Mange nektes å delta i korps

Artikkelen er over 4 år gammel

For et par uker siden gikk jeg en runde på Ullerål skole og fortalte litt om korpset og hva vi holdt på med.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg delte ut lapper til alle i andre til femte trinn, hvor det står tydelig at korpset ikke har noen som helst dugnader.

Det som overrasker meg, er at det etter to mandager med inntak av aspiranter er det bare to elever som melder seg. Er det fordi dere foreldre er redde for å sende barna deres i korps? Er det fordi det blir for mye lyd av øvinger?

Redd for dugnader?  

Eller er det fordi dere er redde for dugnader?

Her kan jeg fortelle, etter mange år selv som medlem av skolekorps, etter hvert som medlem av voksenkorps og som dirigent for skolekorps siden 1978 og voksenkorps i en del år. Og nå de siste 20 årene som dirigent og instrumentlærer for aspiranter/nybegynnere i tre korps, møter jeg barn som har veldig lyst til å begynne å spille men forteller at de får ikke lov hjemme.

Hvorfor, spør jeg?

Jeg selv har hatt mange gode og fine opplevelser med korps. Der møtes barn og unge på tvers av alder og får være på kurs og møte andre fra hele Buskerud.

Ikke verre enn andre

Det jeg vil si er at korps har ingen større dugnader enn fotball, håndball og andre idretter. Veien og Helgerud skolekorps har loppemarked en gang i året, det samme har Eikli, Vang, Sokna og Hallingby. Men Hønefoss skolekorps og Ullerål skoles musikkorps har ikke loppemarked eller julemarked eller annen dugnad, dette fordi de ikke har noe lager og heller ikke medlemmer nok. Derfor vil jeg spørre nok en gang hva er grunnen til ikke la barnet begynne? Musikk er noe du vil ha glede av resten av livet, du kan spille et instrument så lenge helsa holder.  

Det er forsket på i USA at du kan forebygge Demens ved å spille et instrument mer enn 10 år. Å spille et blåseinstrument gjør at du utvikler lungekapasiteten din og du vil også få en bedre motorikk, ved for eksempel du skal spille etter noter, høre i samspill, følge dirigenter / lærer. Du vil bli bedre i matematikk og bedre konsentrasjon på skolen.

Får mye gratis

Ved å spille i korps får du masse gratis, du får leie et dyrt instrument, fine uniformer, får egen lærer i 20 minutter på ditt instrument, dyre noter, og flotte turer både innenlands og utenlands til en forholdsvis rimelig medlemsavgift to ganger i året.

Det er bevist at korps er billigst av alle aktiviteter barn er med på. Vil dere foreldre hjelpe korpsene videre, eller vil dere ha en stille 17 mai uten korpsmusikk?

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken