Koronakrisen er en god anledning til å stumpe røyken

I RISIKOGRUPPEN: – Det ser ut til at overvektige og røykere har en økt risiko for et alvorlig forløp når de rammes av korona, skriver lege Jørn Ossum.

I RISIKOGRUPPEN: – Det ser ut til at overvektige og røykere har en økt risiko for et alvorlig forløp når de rammes av korona, skriver lege Jørn Ossum.

Av
DEL

MeningerMange stiller spørsmål i disse dager: Tilhører jeg en risikogruppe? Bør jeg ta ekstra forholdsregler?

Helsemyndighetene i Norge peker på følgende grupper som særlig utsatte for å få alvorlige komplikasjoner når man blir rammet av COVID-19:

Personer med hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, kronisk lungesykdom, diabetes og kreft. I tillegg er alle over 65 år å regne som ekstra utsatt. Men det ser ut til at overvektige og røykere også har en økt risiko for et alvorlig forløp av sykdommen.

Røykerier mer sårbare

En forskergruppe i Vancouver, Canada, har nylig publisert interessante resultater som kan være med å forklare hvorfor røykere er mer sårbare for dette viruset. For å komme inn i cellene våre, trenger viruset en inngangsport.

På cellemembranene i slimhinnene våre sitter det et protein som kalles ACE-2, og viruset er avhengig av dette for å trenge inn i cellene.

Det viser seg at røykere har høyere antall slike inngangsporter på cellene i de nedre luftveier enn andre personer. Det samme gjelder pasienter med kols.

De har også undersøkt tidligere røykere, og de har færre slike inngangsporter enn røykere. Lavest antall fant man hos personer som aldri hadde røkt.

Det nytter å stumpe røyken

De gode nyhetene er altså at det nytter å stumpe røyken! Det har vi jo visst lenge – allerede 24 timer etter røykeslutt er risikoen for hjerteinfarkt redusert, og etter hvert synker også risikoen for å få både kols og kreft.

Men nå kan det altså være smart å stumpe røyken også med tanke på korona-pandemien. Kanskje kan det redusere sjansen for et alvorlig forløp dersom du blir smittet.

Og hvis du tenker på å stumpe røyken: snakk gjerne med fastlegen for å få råd og veiledning. Hvis du har problemer med å slutte på egen hånd, kan du kanskje ha nytte av å bruke en medisin i sluttfasen for å dempe røyksug og abstinenser.

Mange har også funnet god hjelp i slutta-appen, som kan gi gode råd og oppmuntringer underveis i prosessen. Lykke til!

Søker prøvekaniner til nytt prevensjonsmiddel

Hør om lokale virkninger av koronakrisen i en podkast fra Ringerikes Blad:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags