Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble jeg en dilettant og løgner!!

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er høsten 2011 og jeg blir spurt av Jevnaker Arbeiderparti om jeg vil stille på lista til kommunevalget.

Siden jeg er genuint opptatt av at barn og unge skal ha trygge og gode oppvekstmiljøer, at vi har gode barnehager og skoler, og i tillegg har et ønske om å bidra til at bygda vår er et godt sted å bo for alle, sier jeg ja til å stå på lista.

Jeg blir valgt inn i kommunestyret og kommer også inn i formannskapet. Snakk om "flying start".

Min kone jobber hver dag, jeg jobber skift . Barn på skole og i barnehage skal kjøres på kveldstid og følges opp med skole og andre hverdagslige plikter. Det er en travel tid og mye av denne tiden går med til å sette seg inn i kommunestyrets saker.

Plutselig har jeg blitt en av "disse politikerne" og jeg synes faktisk at det er svært interessant.

Jeg får innblikk i hvordan kommunen drives på et helt annet nivå en jeg hadde forestilt meg. Jeg får kunnskaper om helhetlig drift, budsjett, skoler og barnehagedrift, næringsliv og eldreomsorg.

Rett og slett god innsikt i et komplisert maskineri hvor alt er avhengig av hverandre. (Det var ikke så enkelt og lett som jeg hadde trodd.)

Tiden går og fire år med frivillig innsats for å bidra til at Jevnaker forhåpentligvis styrer i riktig retning går mot slutten. Hadde jeg visst hvor mye jobb og hvor stort ansvar dette vervet innebar hadde jeg nok ikke sagt ja i 2011.

Sommeren 2015 teller jeg på knappene om jeg skal stille på lista til Ap i kommunevalget som kommer i september, om jeg skal prøve en periode til. 

Det har tatt mye av min fritid å drive med dette i fire år, det er noe uenighet i huset om vi har mange nok timer i døgnet til at jeg kan fortsette, men jeg velger med støtte hjemmefra og stille på lista. Jeg blir gjenvalgt til kommunestyret for fire nye år.

Tiden frem til 17.12.2015 blir en travel tid. Spesielt på grunn av en sak som skal opp til behandling, bompengefinansiering av nye E-16.

Det er da det skjer, 17.12.15 . Jeg står på talerstolen og forteller forsamlingen, tilhørere og presse at jeg mener ny E-16 ikke vil komme hvis vi ikke vedtar bompengefinansiering.

Jeg skjønte det ikke mens jeg sto der, at jeg med min oppriktige uttalelse; "Hadde jeg vært i tvil så hadde jeg ikke foreslått bomfinansiering, men jeg er ikke i tvil". Det var da jeg ble det;

Jeg ble en dilettant; "en som holder på med noe som han nok kanskje ikke er så fryktelig dyktig i, men allikevel forsøker å la det fremstå som om han har full kontroll. "Halvstudert røver" og "fusker i faget" er uttrykk som beskriver det samme, en som gir seg ut for å kunne noe, men som egentlig ikke kan det i det hele tatt.

Min oppriktige mening var visst løgn og bløff, jeg opptrådte ikke ærlig foran innbyggerne i Jevnaker. Jeg kom med usannheter, løgn og utvannet fakta med det mål om å oppnå vinning i egeninteresse, og jeg var både ufin og uetisk.

Jeg ble en dilettant og løgner fordi jeg hadde en annen mening en andre i denne debatten.

Jeg hadde satt meg godt inn i saken, skrevet brev til SVV, kom med forslag til å redusere takstene med og uten bom på gammel vei, og forslag til løsninger for å hindre at næringslivets kunder fra nære strøk rundt Jevnaker fortsatt kunne handle der de pleier uten å få for stor regning.

Men, alt jeg hadde innhentet av informasjon, satt meg inn i og forsøkt å finne løsninger på for alle, ikke bare de som er imot var visst basert på en bløff.

Det interessante i denne diskusjonen er om hvorfor jeg, som mener at veien ikke hadde kommet hvis vi ikke gikk inn for bompengefinansiering, er en dilettant og LØGNER, mens de som mener at veien hadde kommet uansett er de rettskaffede og ÆRLIGE i denne saken.

Hvorfor har det ikke vært noe fokus, i ettertid, på det forslaget som ble vedtatt? Hvorfor er det ingen som ser på hva det egentlig innebærer av reduksjon i satser og betaling for innbyggere/pendlere på Jevnaker? Hva innebærere egentlig dette vedtaket???

Jeg skriver ikke dette for å si at bompenger er noe som ikke blir en ekstra utgift for oss. Det blir det for meg som for andre pendlere. Meningen med innlegget er å sette fokus på at mange mener mye på et lite grunnlag. Svært få har kommet med forslag til løsninger, bortsett fra at det ikke skal være bom, og media har heller ikke akkurat bidratt til informasjonsflyt til innbyggere i Jevnaker vedrørende hva vedtaket innebærer.

Min oppfordring er at alle som blir berørt av denne saken setter seg inn i hva som er vedtatt. Ikke for at man skal være enig i det. Heller ikke for at de som ikke ønsker bompenger på eksisterende vei skal slutte med sitt engasjement.

Ordføreren og alle partiene er invitert til samferdselsdepartementet i januar og vil da fortsette å jobbe videre for større statlig andel. (Hvis man tror på det da!) Dette er en jobb som vil gå parallelt i tiden som kommer frem til 2019.

Jeg håper og tror at engasjementet fra alle som mener noe vil fortsette fremover slik at satsene blir enda lavere og at statlig andel øker.

Husk at det må være lov for naboen å ha en annen mening en deg selv.

Med et "ærlig" ønske om god jul og godt nyttår til alle.

Morten Lafton, dilettant og bløffmaker

LES OGSÅ: Skuffede innbyggere etter bompengevedtaket: – En tragedie

Kommentarer til denne saken