Helge Stiksrud (V): – Vi skal nå vurdere en periode på 30 til 40 år fram i tid

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I debatten om framtidig kommunestruktur står uttrykket lokaldemokrati sentralt. Senest i to innlegg i Ringerikes Blad denne uken.

LES INNLEGGENE:

Innleggene kan forstås slik at det settes likhetstegn mellom godt lokaldemokrati og at kommuner er små. Lokaldemokrati betyr etter min mening blant annet at alle innbyggere har lik mulighet til innflytelse og får likeverdig behandling i sin kontakt med kommunen.

Det eneste som er sikkert er at vårt forhold til kommunale tjenester og måten vi har kontakt med kommuneadministrasjonen på, vil endre seg sterkt.

Helge Stiksrud (V)

Det er ikke slik at geografisk nærhet til kommuneadministrasjonen sikrer likeverdig behandling. Det kan tvert imot være slik at det å kjenne politikere eller personer i administrasjonen, kan svekke lokaldemokratiet slik jeg ser det.

Aksjoner bestående av ressurssterke personer har lettere for å nå gjennom i mindre kommuner.

Aksjoner betyr ikke automatisk at det er lokaldemokratiet som fungerer – aksjonistgrupper kan snarere hindre likeverdig behandling dersom kommunens ressurser er begrenset. Det er også slik at i større kommuner med mange politikere får du automatisk et større mangfold.

Dette mangfoldet kan hindre at det utvikles en «elite» av politikere som styrer det meste.

Dersom det blir for tette forbindelser mellom de som styrer og enkelte innbyggergrupper, er det ikke positivt for lokaldemokrati og likeverdig behandling.

Godt lokaldemokrati avhenger derfor ikke av kommunestørrelse. Vi skal nå vurdere en periode på 30 til 40 år fram i tid. Samfunnet er i sterk endring og utviklingen vil ikke stoppe opp.

Det eneste som er sikkert er at vårt forhold til kommunale tjenester og måten vi har kontakt med kommuneadministrasjonen på, vil endre seg sterkt. De som er usikre på det, kan tenke 30 til 40 år tilbake i tid.

Dette er momenter som bør telle i den viktige saken våre tre kommuner i nær framtid skal ta stilling til.

Helge Stiksrud

Gruppeleder for Venstre i Ringerike kommunestyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags