Gå til sidens hovedinnhold

Harald Antonsen (Sp): – Regjeringen forsøker å påvirke lokalpolitikere

Harald Antonsen

Kommunestyrerepresentant Jevnaker Senterparti

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

16. desember i fjor la regjeringen ut «Nytt inntektssystem for kommunene» på høring. Det tok ikke lang tid før antall kommuner som ønsket sammenslåing økte.

BAKGRUNN:

Det har sin bakgrunn i at forslaget tegner et inntektssystem som flytter penger fra små og mellomstore kommuner over til store kommuner.

Vårt nåværende inntektssystem for kommunene er utformet for å gi alle Norges innbyggere så like velferdstilbud som mulig. Derfor er basisoverføringen nå lik til alle kommuner.

Det styrker de små.

Jeg mener regjeringens forslag vil føre til økt sentralisering og større ulikhet, samtidig som det skaper usikkerhet rundt kommuneøkonomien for kommuner som ikke ønsker en sammenslutning med andre kommuner.

260 av landets 428 ordførere har skrevet under et opprop mot forslaget til nytt inntektssystem.

Det vil si at nær 62 prosent av ordførerne i landet stiller seg bak dette opprøret mot framlegget fra regjeringen.

Mange av disse ordførerne føler at framlegget om nytt inntektssystemet er et nytt pressmiddel fra statsråd Jan Tore Sanner for å få opp tempoet i kommunesammenslåingsprosessen.

Kommunalministeren har tidligere understreket at kommunereformen er basert på frivillighet. At regjeringen vil endre inntektssystemet handler om å ønske å belønne de som slår seg sammen, sier han.

Jeg føler det slik at regjeringen forsøker å påvirke lokalpolitikere på en utilbørlig måte.

Det er fordi dette er et forslag som er ute på høring fram til 1. mars og skal behandles i Stortinget antakelig i juni, kanskje på et tidspunkt etter at beslutningen om kommunesammenslåing, f. eks på Jevnaker, er tatt. En rekkefølge som vil være svært uheldig. Og muligens med et resultat som kanskje tilsier at mange kommuner fortsatt kunne ha bestått.

I en så viktig sak som kommunereformen må det ikke tas beslutninger ut fra antakelser og forslag. Da kan det være bedre å si nei til sammenslåing inntil man vet hva man gir seg ut på.

Kommentarer til denne saken