Gå til sidens hovedinnhold

Per Askilsrud (KrF): Er vi i ferd med å organisere oss bort?

Artikkelen er over 4 år gammel

En kommunereform betyr sentralisering, utkantstrøkene blir de største taperne, skriver Per Askilsrud i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste årene har vi hatt Nav-reformen, sykehusreformen, samhandlingsreformen og politireformen. Med hånden på hjertet, ingen av disse reformene har vært noe suksess, for å si det mildt.

Argumentene som har blitt brukt, er de samme når vi blir anbefalt å stemme ja til sammenslåinger av kommuner. Det har ikke blitt noe bedre kvalifikasjoner og kompetanse.

Det som har skjedd er lengre tjenestevei og ikke minst dårligere kommunikasjon. Nærheten til saksbehandlere blir lenger, og i verste fall nesten borte.

Joda, i dag kan mye ordnes gjennom databehandling. Men da må de ha systemer som kommuniserer med hverandre. Og det har vært den store utfordring i overnevnte reformer. Dessuten er dette et arbeidsredskap som mye av den eldre befolkningen sliter med.

Og en kommunereform betyr sentralisering, utkantstrøkene blir de største taperne. Et kommunestyret på 55 vil bety at små partier får mindre sjanse til å komme inn, nåløyet blir smalere. 

Det vil også bety at de største partiene får større makt, og de som bor sentrumsnært får mer makt. Og det kan bety at kommuner blir mer styrt av byråkrater, det vil si at politikere makt til å styre blir mindre enn i dag.

Og så har dette blitt en hastverkssak, det betyr i klartekst at saken er ikke godt nok utredet. Jeg tror Ringerike, Hole og Jevnaker fortsatt bør bestå som egne kommuner. Og når Ringeriksbanen kommer, forhåpentlig ferdig i 2024, vil alle tre kommune få et potensiale til både flere innbyggere og arbeidsplasser. Da vil nok kommunene få nok å gjøre hver for seg. Derfor: Stem nei!

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken