Gå til sidens hovedinnhold

Harald Antonsen (Sp): – Spør innbyggerne om sammenslåing

Artikkelen er over 5 år gammel

Sp mener fortsatt at folket skal spørres om de vil slå seg sammen med nabokommune(r), skriver Jevnaker Sps Harald Antonsen i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jevnaker kommune og kommunereformen.

Denne tittelen brukte jeg på et innlegg før kommunevalget i fjor høst.

Hadelandskommunene Gran og Lunner avholdt samtidig med det ordinære valget en ekstraordinær avstemning om Gran og Lunner burde bli én kommune fra 2018. Det ble nei i begge kommuner.

Jevnaker kommune har sammen med Ringerike og Hole, utredet om disse tre kommunene kan bli en ny kommune fra samme tidspunkt.

Parallelt er det i Jevnaker kommune laget en egen utredning om å bestå som egen kommune. Hole kommune lager også en utredning om å bestå som egen kommune.

Alle landets kommuner ble høsten 2014 invitert av regjeringen til å starte dette arbeidet for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner og Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre stilte seg bak regjeringens forslag i Stortinget våren 2014.

Hvor går så Jevnaker? Samme spørsmålet stilte jeg også før valget.

Ønsker folkeavstemning

I løpet av den resterende vinter og våren skal det tas stilling til det i de tre kommunene, før svaret avgis til sentrale myndigheter i juni måned.

Utredningene er nå ferdige og de kan leses på nett. Det er på www.formdinframtid.no og www.jevnaker.kommune.no. På Jevnaker kommunes side må man deretter velge Lokaldemokrati og Kommunereform utredning.

Videre synes jeg at de som ikke har muligheten til å bruke nettet skal henvende seg til de respektive kommuner og få en papirkopi.

Det er nemlig viktig at utredningene blir lest. Det vil bli arrangert møter og andre former for involvering av kommunens innbyggere og i siste instans ligger det en mulig folkeavstemning. Jevnaker Senterparti sitt standpunkt er at vi ønsker en folkeavstemning i Jevnaker kommune.

LES OGSÅ: Etter fellesmøte for ringeriksregionen: Uavklart om folkeavstemning

LES OGSÅ: Sanners råd i strid med partiers valgløfter

Alvorlige beslutninger

Innbyggerne har også en mulighet til å si hva de mener og debattere gjennom «formdinframtid» sin webside og facebookside.

En beslutning om å bli en del av en ny og stor kommune eller stå alene er begge alvorlige beslutninger med konsekvenser for framtida. Konsekvensene kan være fordelaktige, nøytrale eller negative. Og de kan variere over tid og være avhengig av varierende sentrale føringer.

LES OGSÅ: Jevnaker-drømmen om en kjempestor kommune lever fortsatt

Jevnaker Senterparti vil oppfordre til en bred, saklig og god debatt om kommunereformen.

LES FLERE INNLEGG FRA ANTONSEN OM KOMMUNESAMMENSLÅING:

LES MER OM RAPPORTENE OM KOMMUNESAMMENSLÅING:

LES OGSÅ LEDER: Nå må motargumentene fram

Kommentarer til denne saken