Gå til sidens hovedinnhold

Are Granheim (Frp): Kommunereform

Artikkelen er over 4 år gammel

Jeg ser stadig på sosiale medier at det er mange som mener noe om kommunereformen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mesteparten av dette dreier seg om det som er bra på Jevnaker og det som blir dårlig i en ny kommune. Også blant det som skrives i avisen synes jeg det er den vinklingen som kommer mest frem.

Kommunereformen kommer og vil føre til en del endringer i hva en kommune skal ha ansvar for. De skal ta over flere oppgaver som i dag utføres av fylke og stat. Så det som i dag er bra på Jevnaker, kan bli dårligere når reformen kommer da kommunen må vri litt rundt på innsats og penger.

Alt tyder på at kommunen kommer til å trenger mer penger og ressurser i fremtiden. Det kan kommunen kun skaffe seg ved å kutte i utgifter eller øke eiendomsskatten. Det er slik de gjør det i "alle" andre kommuner. Uten mulighet til å øke eiendomsskatten kommer vi skikkelig ut å kjøre. Det finnes også en maksgrense

Så i fremtiden mener jeg vi er nødt til å være en del av noe større for å kunne klare å utføre både nye og eksisterende oppgaver på en god måte.

En bekymring for en storkommune er, som mange mener, at vi kommer i utkanten og ikke vil få tjenester her som vi trenger det. At vi ikke får noen kroner til noe som helst da Hønefoss vil bli prioritert. I dag finnes det tjenester i Ringerike som IKKE ligger i Hønefoss sentrum, så at det ikke skal være noen tjenester i utkanten virker for meg utenkelig. 

Det er også uttrykt bekymring for at hvis det ikke skulle være en barnehageplass ledig i Jevnaker, så må man ha barnet i Ringerike. Hva vi er alene, så får man ikke plass NOE sted? Samme gjelder sykehjemsplasser. Er det fullt på JORS, må man bare holde seg hjemme i dag. Kan det tenkes at det hadde vært bedre å få en plass, la oss si på Nes i Ådal, enn INGEN plass?

Når man argumenterer med at sykehjemsplasser blir lagt i utkanten (Jevnaker) ved en storkommune og samtidig argumenter med at man kan risikere å havne i utkanten (Nes i Ådal) for å få en sykehjemsplass?

Ellers peker rapportene på mange flere fordeler/ulemper med begge løsninger. Innbyggerne MÅ lese disse rapportene.

Det som også gjør saken så vanskelig er at det finnes så mange forskjellige meninger/preferanser og "alle" har sin egen. Men verden er ikke bare svart/hvitt. Man må forsøke å se positive OG negative ting med både en storkommune OG det å være alene.

Jeg mener vi bør si JA til en ny stor kommune og at Jevnaker vil ha det bedre i et lengre perspektiv (30-40år) enn hvis vi sier NEI.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken