Eva Bekkelund-Eriksen: - Demokrati forutsetter at folket bestemmer

Vik torg fra lufta. Arkivfoto: Frode Johansen

Vik torg fra lufta. Arkivfoto: Frode Johansen

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter formannskapsmøtet onsdag kan Hole komme til å sette i gang en forvirrende og uryddig prosess for å få vite hva du og jeg mener om en kommunesammenslåing.

DEL

Forvirringen er stor. Skal alle få en innbyggerundersøkelse i posten? Eller skal den sendes på epost? Får vi den på SMS? Blir noen utvalgte oppringt av et meningsmålingsfirma, som spør om vi har det bra?

LES OGSÅ: Eva Bekkelund-Eriksen: Folkeavstemning er nødvendig i Hole

Flertallskameratene i formannskapet vet ikke. De er bare veldig sikre på at innbyggerundersøkelser er flotte saker. Derfor roper de i kor: «må bare ha det».

Noen av politikerne lurer forresten på om de skal hjelpe oss med å svare på undersøkelsen. Kan du se det for deg? Ordføreren og alle de andre flertallskameratene sitter på det kommunale sentralbordet og ringer rundt til innbyggerne og spør: «Liker du deg i Hole? Foretrekker du oss eller vil du bytte oss ut med Ringeriksordføreren Kjell Børre Hanssen og alle de andre røde politikerne?»

Rådmannen rister på hodet. Han vil hyre inn et meningsmålingsfirma, som tar en ringerunde til noen hundre holeværinger. Så lenge telefonundersøkelsen følger akademisk standarder er det ikke mer å mase om. Det tør ikke flertallspartiene. Etter det økonomiske sammenbruddet er omdømmet deres like skjørt som et sprukket egg.

Ingen av flertallskameratene kan egentlig forklare hvorfor vi er tjent med en slik undersøkelse, og hva som er hensikten. Ingen kan garantere at undersøkelsen vil fange opp hva flertallet av innbyggerne mener om en storkommune. Resultatet kan bli en dårlig og ubrukelig prognose, og en svekkelse av lokaldemokratiet. Argumentene om at vi blir en splittet kommune hvis vi gjennomfører folkeavstemming kan ikke tas seriøst.

En av de som var aktivt med i kampen for et selvstendig Hole på 70-tallet og nestor i Hole Høyre, Randi S. Nørgaard, ber politikerne gå inn for folkeavstemming. Flertallspartiene bør lytte til henne.

LES INNLEGGET TIL NØRGAARD HER: Randi S. Nørgaard: Enten alene – eller i en ny storkommune?

Mens Nørgaard har tiltro til Holeværingenes sunne fornuft og evne til å ta gode valg, er Ringerikes Blad skeptisk og mener at kun de som sitter med all kunnskapen er kvalifisert til å avgjøre Holes fremtid. I et demokrati bør en avis alltid oppfordre til deltakelse og engasjement. Får innbyggerne informasjon kan de også ta informerte valg. Det krever noe av både politikere og media, men dette er demokrati på sitt beste.

Den politiske ledelsen har rotet det til med økonomien og i andre saker. Hvorfor rote det til igjen? Og hvorfor er flertallskameraten så opptatt av å hindre en ryddig og demokratisk prosess som vil gi alle mulighet til å si ja eller nei til en storkommune? Håndtering av denne saken er blitt en farse. Som får terningkast en.

LES OGSÅ LEDEREN: Folket: - Med rett til å mene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags