Gå til sidens hovedinnhold

Bekkelund-Eriksen: Er vi usympatiske, Wand?

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

Artikkelen er over 5 år gammel

I et demokrati skal det stilles spørsmål. Ikke minst de ubehagelige.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartipolitikeren Svein Solheim ble skjelt ut av Høyres Christopher A. Wand i siste kommunestyre.

Solheim spurte om det er klokt og riktig å la Høyres partileder få fast plass i kommunestyret når denne politikeren faktisk bor i Ringerike og kun opererer med en postkasseadresse i Hole. Wand svarte fra talerstolen at Solheims spørsmål var direkte usympatisk. Han ga også beskjed om at Hole Høyre misliker innblanding fra andre.

Wands angrep på Solheim er ikke overraskende, men likevel uhørt. Solheim opptrådte slik vi forventer av et folkevalgt ombud. Han stilte et klart prinsipielt spørsmål.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vil du ikke, så skal du...

Opprørt og skuffet

Solheim har helt rett i at mange i Hole har problemer med å forstå hvordan en politiker som faktisk er bosatt i en annen kommune, kan sitte i kommunestyret i Hole.

Det er problematisk å forstå at et parti applauderer en slik praksis.

Solheim stilte derfor spørsmålet på vegne av mange, som er opprørt og skuffet over det som skjer i det politiske miljøet i bygda vår. Hole Høyre bør forklare hvorfor partiet er villig til å ofre troverdigheten for å få partilederen inn i kommunestyret.

Ikke sett lignende

Verken som mangeårig journalist eller samfunnsaktør har jeg ikke vært vitne til noe lignende.

Solheim har naturligvis også rett i at denne saken bidrar til å svekke tilliten til politikerne og det politiske lederskapet. Saken svekker særlig Høyre, men også andre folkevalgte som er valgt til å forvalte lover og regler.

Denne saken føyer seg inn i rekken av andre lite smigrende oppslag i media, om ordføreren som går fra møter i sinne, melder seg ut av partiet med full publisitet og deretter melder seg inn igjen etter noen få uker.

Wands angrep på Solheim er også et angrep på alle andre innbyggere som har reagert på denne konkrete saken. Vi som har stilt det samme spørsmålet som Solheim er direkte usympatiske, om vi skal følge logikken i uttalelsene fra Wand.

Det er svært bekymringsfullt at ordføreren, som skal sikre at det demokratiske systemet har integritet og troverdighet, velger stilltiende å akseptere noe som bryter med vanlige normer og standarder i samfunnet vårt.

Hvor er de andre?

Det er også grunn til å spørre: Hvor var Senterpartiet? Det er partiets Tore Ellingsen som har tatt opp denne saken i det offentlige rom. Hvorfor valgte partiet å være taus i kommunestyret?

Hva mener Venstre om denne saken?

Hvor var Sosialistisk Venstreparti? Og hvor er Fremskrittspartiet blitt av? Når politikerne våre i kommunestyret lot være å ta ordet i denne saken, sa de i praksis ja til det som skjer. I et demokrati er ikke taushet gull.

Eller for å si som Pippi: « Om man er stille for lenge, visner tungen».

Kommentarer til denne saken