Hva er ensomhet? | Kirkens SOS

ENSOMHET: For noen føles det veldig sårt å ikke bli invitert til arrangementer. Røde dager, som påsken, er også en tung tid for mange. (Illustrasjonsfoto)

ENSOMHET: For noen føles det veldig sårt å ikke bli invitert til arrangementer. Røde dager, som påsken, er også en tung tid for mange. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Hos oss er det alltid noen på vakt, dag og natt, også i påsken, skriver Anne Line Diesen i Kirkens SOS Tunsberg.

DEL

MeningerPåsken er snart her og vi kan endelig få en vel fortjent pust i bakken. De aller fleste gleder seg til fri fra skole og jobb, fjellturer, utenlandsturer og en smak av vår.

Men, vi i Kirkens SOS vet at for mange betyr påsken både ensomhet og utholdenhet, mer enn vanlig.

Kanskje fordi alle reiser bort, alt stenger og man blir sittende igjen alene, eller fordi det forventes at man mer eller mindre frivillig deltar i utfordrende sosiale settinger. Det er derfor vi er her, også i påsken.

Samfunnsproblem

Hva er denne ensomheten egentlig? Er det ikke en smule overdrevet når politikere og forskere går ut og sier at den er et samfunnsproblem?

I en hektisk hverdag kan mer tid alene i ro og fordragelighet være det vi drømmer om, men ensomheten har en helt annen dimensjon. Psykiskhelse.no definerer ensomheten slik:

«Ensomhetsfølelse er en negativ følelse som kommer når en opplever savn etter kontakt med andre. Det er en personlig opplevelse. Sosial kontakt er viktig for alle mennesker, men behovet og om kontaktbehovet blir tilfredsstilt er ulikt fra ett individ til et annet ... Ensomhetsfølelse er også nært assosiert med depresjon og kronisk stress og kan gi økt sykelighet, og den er knyttet til selvmordsrisiko.»

Å være menneske er en ensom affære

Tankene går tilbake til tiden som ung voksen, da jeg gradvis ble klar over at det var opp meg selv hva jeg ville gjøre ut av dette livet. Jeg husker den herlige og befriende følelsen, følelsen av at verden lå for mine føtter og at jeg var sjefen over eget liv. Men, det var også tunge stunder der veien videre var høyst uklar. Hvorfor kunne ikke noen bare fortelle meg fasiten?! Hva var egentlig meningen med alt dette?

Nei, ingen kan servere oss fasiten til et godt liv på sølvfat. Den brutale sannheten er at vi må finne den selv, for det som er riktig for meg er sannsynligvis ikke riktig for deg. Og ja, det kjennes til tider både ensomt og meningsløst.

Anne Line Diesen

Leder i Kirkens SOS Tunsberg

Vi trenger en fortrolig samtalepartner

Ensomheten kan helt fint overleve til tross for at man har en tallrik familie og mange venner. Det er likevel mange som kjenner at de ikke har noen i sin omgangskrets som de kan være fortrolige med. Det er rett og slett ingen selvfølge å ha en fortrolig.

Men, det kan være til stor hjelp å ha noen som bryr seg rundt oss, noen å dele tanker og tvil med. Det er en slik samtalepartner Kirkens SOS ønsker å være. Vi vil lytte til dine tanker og dele dine refleksjoner, rydde i tankekaoset sammen, men vi vil aldri kunne gi deg det endelige svaret.

Hos oss er det alltid noen på vakt, dag og natt, også i påsken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags