Gå til sidens hovedinnhold

Olav Bjotveit: Det er ikke bondens skyld at brødprisen er relativt høy

Artikkelen er over 4 år gammel

– Brødpris i butikk kr. 25,00. Av dette får Staten kr. 3,75 i moms, og bonden får kr. 3,20, skriver Olav Bjotveit i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jordbruksforhandlingene er på gang.

Bøndenes forhandlere leverte inntektskrav til Staten 16. april. Staten kom med sitt tilbud 5. mai, og forhandlingene skal være avsluttet 15. mai. All statistikk viser at bøndene er en lavinntektsgruppe. Det bør derfor gis et lavinntektstillegg i årets jordbruksoppgjør. Dette vil bidra til økonomisk likestilling mellom bønder og andre grupper og ha positiv sysselsettingseffekt.

Olav Bjotveit

Sivilagronom

Særlig kornbøndene bør få et ekstra inntektsløft, da økonomien i denne viktige produksjonen har sakket akterut i forhold til andre produksjoner. Dette har ført til at kornarealet har blitt redusert, stikk i strid med Stortingets målsetting om økt selvforsyningsgrad.

Følgende eksempel viser at en moderat økning av kornprisen vil ha minimal utslag på brødprisen:

Brødpris i butikk kr. 25,00. Av dette får Staten kr. 3,75 i moms, og bonden får kr. 3,20. Differansen, kr. 18,05, går til dekning av transport, mølleutgifter, bakeutgifter og kjøpmannsavanse. Med andre ord foredlings- og salgskostnader i mellomledda.

Det er med andre ord ikke bondens skyld av brødprisen blir relativt høy. Dersom bonden hadde gitt bort kornet gratis, ville brødet allikevel ha kostet kr. 21,80 i butikken. Det som også er interessant, er at Staten tar inn kr. 0,55 mer inn i moms pr. brød enn det som bonden får. For Staten blir det nærmest et 0-oppgjør. Kornøkonomien kan også styrkes ved økt arealtilskudd kombinert med økt markedspris.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken