Ubehagelig og nødvendig

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ubehagelig å bli gjenstand for kontroll, men det er helt nødvendig, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

DEL

MeningerRådmann og ordfører i Jevnaker er kritisk til kontrollutvalgets metode for å undersøke arbeidsmiljøet i kommunen. De har et poeng, men det trumfes av et annet hensyn.

Det er ubehagelig å bli gjenstand for kontroll, men det er helt nødvendig.

La oss først se på strukturen. Kommunestyret skal blant mye annet forestå løpende tilsyn med den kommunale forvaltning. Det innebærer at kommunestyret ikke bare skal legge føringene for kommuneforvaltningen, men også sikre at resultatene blir i henhold til intensjonene.

Dette handler ikke om tillit eller mistillit til administrasjonen, men om kvalitetssikringen av kommunestyrets ansvar og styring. Kontrollen utføres av et valgt kontrollutvalg.

Kontrollutvalget må utføre sitt arbeid objektivt, og det er viktig at arbeidet skjer på en måte som er hensiktsmessig. Det er grunn til å forstå rådmannens bekymring. Dersom du gjentatte ganger graver i en bestemt tematikk, gjør det noe med organisasjonens fokus.

Samtidig må administrasjonen tåle at det føres kontroll. Hvis kontrollkomiteen mener det er grunnlag for å drive kontroll på et bestemt område, er det deres plikt å gjennomføre relevante kontrolltiltak.

I stedet for å fokusere på det som kan være belastende, går det an å se dette som en mulighet for å få realiteten skikkelig for dagen.

En stor arbeidsmiljøundersøkelse, så tett på den forrige i mai 2016, kan helt klart være både belastende og ubehagelig, men hvis kontrollutvalget finner det nødvendig, må kommunen forholde seg til det. I stedet for å fokusere på det som kan være belastende, går det an å se dette som en mulighet for å få realiteten skikkelig for dagen.

Det handler ikke om mistillit, men om en løpende felles innsats for å iverksette relevante tiltak, basert på en felles forståelse av virkeligheten. Vi har tiltro til at kommunens ansatte er kloke og kompetente, og at de vil bidra konstruktivt i arbeidet.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags