Are Granheim (Frp): – Er SV så desperate at de må spille "fremmedfrykt-kortet"?

Are Granheim svarer på anklagene fra Tommy Lafton (SV).

Are Granheim svarer på anklagene fra Tommy Lafton (SV). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Hvorfor kunne ikke Jevnaker kommune ta i mot flere enn 10 stykk flyktninger, spør Are Granheim (Frp) SVs Tommy Lafton i dette leserinnlegget.

DEL

Leserbrev SVs Tommy Lafton stilte Jevnaker Frp noen spørsmål i et innlegg i avisa.

Først vil jeg bemerke et par ting. Hvilke verdier tillegger han Jevnaker Frp? Står ingenting om "enorm flykningestrøm" i programmet. Det står at kommunen har anstrengt økonomi og at det å ta i mot flykninger koster penger.

Det med bakgrunn i økonomien Frp ikke vil ta i mot flere flyktninger. Som jeg nevner under her, så er også flertallet i kommunestyret av samme mening.

Begynner SV å bli desperate at de må spille et slags "fremmedfrykt-kort"? Siden han også synes å vite alt som skjer i kommunestyret, burde han også vite at Jevnaker ikke har maktet å ta i mot så mange flykninger som de egentlig skulle tatt i mot. Det var også flertall i kommunestyret om at vi skulle ta imot kun 10 stykker inkludert gjenforening.

Da lurer jeg på om det var fordi kommunen ikke har penger eller om flertallet i kommunestyret har de "verdier" som blir tillagt Frp.

Når det gjelder budsjettforslag. Det kom et fra Frp og Høyre et forslag for å slippe å innføre eiendomsskatt. Det ble nedstemt.

Riktignok innbefattet det blant annet det å kutte noen stillinger. Så viste det seg kort tid etter at de likevel måtte kutte noe. Da kom SV på banen. Så kom det på magisk vis frem kroner til dette også.

LES OGSÅ DETTE LESERINNLEGGET: Jim Gallagher: Hvor er det de plutselig finner disse pengene?

Som politiker kan ikke jeg bestemme hvilke stillinger som skal kuttes. Det er opp til rådmannen.

Svar på "spørsmålet": Eiendomsskatten som er innført fra i år vil vi kutte. Det er det Lafton mener med skattelette. Legger inn et spørsmål her; du kaller det en skatt, det høres bra ut. Hadde det ikke vært mer riktig hvis alle hadde betalt det og ikke bare de som eier ting de allerede har skattet mye av?

De fire millionene det skulle innbringe må vi hente inn.

Dette kan gjøres med å låne mindre penger (som fører til mer renteutgifter) ved å slippe til private aktører til å eie og vedlikeholde bygg.

Kommunen kan spare penger ved å benytte mer private til vedlikehold, renhold, brøyting ++. Det går ikke utover tjenestene som kommunen plikter å levere.

Samtidig må man bruke pengene mer til det som kommunen skal levere som helse, omsorg, eldre, skole, veier og lignende. Mindre ting til blant annet kirke, kultur og idrett. De tingene er ikke kommunens øverste ansvar.

Det er viktig, men ikke foran de andre tingene. Jeg mener også at en kommune skal ha kultur, idrett og lignende, men da må kommunen først ha penger. Nå er det slik i Jevnaker at man har prioritert vekk de som er viktigst for å tilfredsstille "alle". Når da eldrebølgen kommer, må man ty til eiendomsskatt. Er dette riktig og bærekraftig?

Siden Lafton både er økonom og har full oversikt, spør jeg tilbake: Hvor mange millioner har Jevnaker kommune brukt i 2014 og 2015 på ting som kirke, brygge, idrett, kultur og maskiner og utstyr (som kunne leies eller arbeid settes bort)?

Jeg vil også spørre om det er bærekraftig økonomi, når man kommer i en situasjon da man må hente inn mer penger i form av eiendomsskatt. Hadde ting vært bærekraftig, burde det i min verden gått rundt med det man har.

Jevnaker kommune er blant de kommunene i landet med høyest gjeld pr innbygger. Jeg mener noe er feil med hvordan det drives. Har man drevet en kommune slik at man plutselig ikke har penger til det "gode tjenestetilbudet kommunen har i dag" , er det vel gjort noen feil?

Hvis Frp da kutter eiendomsskatten, så er vi vel kun på nivået før den kom, eller?

SV forsvarer herved også eiendomsskatten for å kunne bruke penger på "de gode tjeneste tilbudene", i stedenfor å forsøke å få kommunen på rett vei i bruken av penger. SV vil ikke kutte noe som helst?

Ble noen spørsmål her, men håper herr Lafton svarer på i hvertfall dette; hvorfor kommunen ikke kunne ta i mot flere enn 10 stykk flyktninger?

Avslutter med en type replikk a'la Magnussen: Økonom, er jeg ei!

Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags