Kostnader i Jevnaker kommune | Knut Tore Gundersen

– Det er tydelig at det er et behov for arbeidshender i Jevnaker kommune. Framfor en kostbar administrasjon i norgestoppen bør det vel prioriteres arbeidsfolk, skriver Knut Tore Gundersen i dette leserinnlegget.

– Det er tydelig at det er et behov for arbeidshender i Jevnaker kommune. Framfor en kostbar administrasjon i norgestoppen bør det vel prioriteres arbeidsfolk, skriver Knut Tore Gundersen i dette leserinnlegget. Foto:

Av

– Da jeg leste tallene ble jeg sjokkert. Av den grafiske sammenligningen på ikostra.no kommer det fram at Jevnaker kommune er norgesmester i utgifter på administrasjon, skriver Knut Tore Gundersen i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerLokalavisene har flere ganger skrevet om lønnsnivået til rådmannen i Jevnaker kommune, senest 20. november i år. Lønna til rådmannen har økt med 170.000 kr bare siden i fjor. Senest med et lokalt lønnstillegg på 32.000. Rådmannslønna er nå tett oppunder ei statsrådslønn og nærmere 3 ganger ei gjennomsnittslønn (408.000) i Jevnaker kommune.

Samtidig som May-Britt Nordlis lønnsfest i Jevnaker dokumenteres i lokalavisen, varsler lokalavisene kutt på flere stillinger innen helse og omsorg i Jevnaker kommune. I ren nysgjerrighet har jeg gjort noen undersøkelser på ikostra.no. (SSB). Spørsmålet jeg ønsket et svar på, i lys av rådmannslønninga i Jevnaker kommune var følgende: Hvordan kommer Jevnaker ut om man sammenligner med sammenlignbare kommuner, hva gjelder utgifter knyttet til administrasjon. Da jeg leste tallene ble jeg sjokkert. Av den grafiske sammenligningen på ikostra.no kommer det fram at Jevnaker kommune er norgesmester i utgifter på administrasjon.

Etter å ha lest disse overraskende tallene sitter jeg igjen med følgende regnestykke:

Ifølge SSBs tall for 2017 er det 6.777 innbyggere i Jevnaker kommune, dette gir da en sum administrative utgifter pr. innbygger på kr 5.422, de totale administrative kostnadene blir nærmere 37 mill. kr. Dersom vi tar gjennomsnittstallet for kostragruppe 7 (kommuner Jevnaker kan sammenligne seg med), hvor tallet er 4.173 kr og ganger dette opp med innbyggertallet i Jevnaker på 6.777 ender vi på litt over 28 mill. kr. Tar vi utgiftene knyttet til administrasjon i Jevnaker kommune på nærmere 37 mill. minus utgiftene til sammenlignbare kommuner på 28 mill. ender vi med en differanse på 8.464.473 kr! I mitt hode er det på dette punktet og innenfor denne summen rådmannen bør se på mulighetene for kutt.

En effektivisering innen helse og omsorg kan også muligens være velbegrunnet og således på sin plass. Det har jeg lite grunnlag for å betvile. Men rådmannen skriver i forslag til budsjett for 2018 at det «over år har vært lite rom for vedlikehold av kommunale bygg». Det er således tydelig at det er et behov for arbeidshender i Jevnaker kommune. Framfor en kostbar administrasjon i norgestoppen bør det vel prioriteres arbeidsfolk. Kanskje innen vaktmestertjenester?

Mulig min tolkning av tallene er feil, dersom det skulle være tilfelle håper jeg noen med mer kompetanse kan opplyse meg og andre hvordan tallene skal leses. Vil tro både SV- og Ap-representantene i formannskap og kommunestyre er nysgjerrige på det, og ikke minst de personene som står i fare for å miste jobben sin.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags