Tidvis opplever vi alle personlige utfordringer som kan være vanskelige å håndtere. Det kan for eksempel være vanskelige valg vi står overfor eller tanker og følelser vi sliter med. Noen ganger finner vi ut av det, og alt ordner seg.

Andre ganger blir vi gående og gruble – uten å finne en god løsning. Ofte fordi vi sitter fast i en tenkemåte som ikke bringer oss videre.

Noen snakker med nære venner de har tillit til om det de opplever og får støtte og råd derfra. Det kan være positivt, men fører ikke alltid til en løsning, fordi venner ofte i beste mening støtter hverandres tanker og oppfatninger uten å utfordre tenkemåten.

Jan Egil Lyng

Coach

 

Noen søker ekstern hjelp, men jeg er overbevist om at mange som ville hatt nytte av det ikke gjør det.

Det virker som om det er vanlig å oppfatte det å søke ekstern hjelp til å ordne opp i noe personlig, som en form for fallitterklæring.

Jeg har f. eks opplevd at flere sier at de har lyst til å være med på et av mine seminar/kurs, men at de ikke tør: For hva om det er noen der som kjenner meg?

Hvorfor er det for mange nærmest tabu å la andre få vite at man søker hjelp og støtte for å ordne opp i noe personlig?

Er det behovet for å fremstå som vellykket? Jeg tror det er en viktig årsak.

Det virker som om vi går rundt og lurer hverandre slik at mange opplever «de andre» som mer vellykket enn seg selv.

Da er det kanskje ikke så rart at det oppleves som vanskelig å snakke med andre om sine innerste tanker og følelser, og at det blir flaut å fremstå som mindre vellykket.

Det er viktig å endre denne tenkemåten. Hva betyr det vel egentlig hva andre mener om oss?

Er det viktigere at fasaden ikke skal slå sprekker enn det er å ordne opp i noe som bidrar til at vi ikke har det så bra som vi kan ha det?

Om du sliter med noe som andre kanskje kan hjelpe deg med, ta grep for å ordne opp og vær stolt over at du gjør det, selv om du tror at det vil føre til en sprekk i fasaden.

I virkeligheten tror jeg andre vil synes du er tøff og modig og beundre deg for det du gjør.

LES FLERE TANKER FRA JAN EGIL: