Gå til sidens hovedinnhold

Ny «industri» i Hønefoss | Helge Grundstad (V)

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser her en utvikling som er ukjent for de fleste, også for Ringerike kommune, som ble tatt på sengen av disse bedriftene, skriver Helge Grundstad (V) i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har i det siste vært mye skriverier og omtale av de såkalte datasentrene på Follum, Hensmoen og Viul, og med rette. 

Kryptovault på Follum, anlegget på Hensmoen, og det siste er Quasar Services Norway som har fokus på teknologi på kunstig intelligens (ref. ringblad.no) på Viul.

LES OGSÅ: Kommunen fravek krav om nabovarsel. Nå har flere naboer klaget på støy 

Vi ser her en utvikling som er ukjent for de fleste, også for Ringerike kommune, som ble tatt på sengen av disse bedriftene. Kommunen er og skal være positiv til ny utvikling og nye etableringer, men en må vite hva en sier ja til, og hva dette innebærer for kommunen og ikke minst for oss som bor her. Denne virksomheten genererer veldig få arbeidsplasser i kommunen.

Maskinene gjør jobben

Her er det datamaskiner som gjør jobben, dermed blir skatteinngangen minimal også. Ringerikskraft er kanskje en av de få som tjener på dette.

Venstre bryr seg om miljøet og forstår veldig godt frustrasjonen til naboene på Follum, som har fått et liv med 24 timers kontinuerlig STØY. Dermed har de fått livskvaliteten kraftig redusert på grunn av disse bedriftene.

Kryptovault har riktignok redusert dette noe, men befolkningen møter en industri som tenker mer på profitten enn på befolkningenes ve og vel.

Disse bedriftene bruker enormt med energi, det er det mange industribedrifter som gjør, men da er samfunnsnytten en helt annen. Ved at databedriftene er blitt betraktet som Industri (noe de ikke burde vært), har de fått fritak for Elavgift som du og jeg må betale. 

Helge Gunstad

Styremedlem i Ringerike Venstre

 

Fjerne fritaket?

Venstres Abid Raja har luftet tiltak for å frata disse bedriftene dette avgiftsfritaket, noe vi støtter helt. Dette energiforbruket er etter vårt syn, misbruk av miljøet. 

Vi som privatpersoner blir oppfordret til å spare strøm, mens disse bedriftene får belønning for et enormt forbruk som bla brukes til «valutamining».

Venstre er for nyskapning, og skal være Gründernes parti, men vi er litt usikker på om disse Gründerne bør få vår støtte.

Politikerne og administrasjonen i kommunen bør virkelig være obs på denne type industri, som vi kanskje bare har sett starten på. 

LES OGSÅ: Støy fra Kryptovault: En prøvestein for kommunen  

Befolkningen på Follum og Viul har fått dette rett utenfor hagegjerdet, uten å vite hva dette hadde å si for nærmiljøet. Kommunen bør derfor si JA til behandling av klagen fra naboen fra Follum, slik at de får en rettferdig behandling, som kan hjelpe Viul i etterkant.  

Vi synes også at kommunen bør diskutere om en skal ha nye bedriftsetableringer for enhver pris.

Les også

Datasenter investerer tungt i kunstig intelligens på Viul

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.