Ikke start med e-sigaretter hvis du ikke allerede røyker | Einar Dahle

UKJENT: - Vi vet ikke hvordan vaping (damping) påvirker deg over tid, skriver  lege Einar Dahle.

UKJENT: - Vi vet ikke hvordan vaping (damping) påvirker deg over tid, skriver lege Einar Dahle. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er veldig vanskelig å være imot røykeslutt, også når det kommer nye produkter som hevder de kan hjelpe deg.

Michael Johnsen i PGVG presiserer at vaping (damping) ikke er røyking og inneholder heller ikke nikotin.

LES OGSÅ: Onsdag åpner Michael (43) en helt ny butikk i Hønefoss: – Spent på hvordan den blir tatt imot

Jeg er ikke-røyker, men helsefaglig utdannet. Etter det jeg kan lese meg til, er det korrekt at vaping er fordamping, og ikke røyk fra et tørrstoff.

Det er ikke det samme som at vaping er ufarlig, eller at man kun inhalerer det som er i «juicen» som fordampes. Den må varmes for å fordampe, og da dannes nye stoffer.

Ikke bare «juicen»

Man inhalerer altså ikke kun det som er i «juicen».

I tillegg viser et enkelt søk i medisinske databaser som PubMed og UpToDate, at vaping-assosiert lungeskade forekommer.

Eksempelvis har tall fra Center for Disease Control i USA per oktober 2019 vist hele 1080 innrapportere tilfeller med 18 dødsfall (Balmes, Am J Respir Crit Care Med. 2019).

Ulikt produktet til PGVG inneholdt mange, men ikke alle, THC (et av virkestoffene i cannabis), som er kjent å kunne bidra til lungeskade.

Vi blir fortalt at motivasjonen for å drive med salg av produkter til vaping, er å hjelpe med røykeslutt. Søk i de samme databasen kan ikke underbygge dette utsagnet.

At de 2 grunnleggerne gledelig har klart å holde seg røykfrie, er ikke det samme som at du kommer til å gjøre det.

Ifølge en av det Europeiske Kardiologiske Selskaps veiledere (ESC CCS 2019) er e-sigaretter mer effektivt for røykeslutt enn andre nikotinerstatningspreparater, og på linje med det som er oppnådd i studier av legemiddelassistert røykeslutt med bupropion (salgsnavn Zyban og Wellbutrin), men lavere enn for vareniklin (slagsnavn Champix). For bupropion, er andelen langtidssluttere omkring 23 prosent (Cochrane 2020).

77 prosent klarer ikke å slutte

Det vil si at 77 prosent ikke klarer å slutte. Jeg ser ingen grunn til å tro at vaping uten nikotin skulle være mer effektivt enn e-sigaretter.

Å si at noe er mindre farlig enn sigaretter, er ikke kontroversielt. Sigaretter har så mange giftige innholdsstoffer at det aldri ville blitt godkjent for salg i dag.

Så når PGVG refererer på sin hjemmeside en undersøkelse fra engelske helsemyndigheter om at vaping er mer enn 95 prosent mindre skadelig enn røyking, har jeg vanskelig for å bli imponert.

Hvis noen vil ha mitt råd, er det gratis; ikke start med vaping om du ikke allerede røyker noe som er uomtvistelig giftig, altså sigaretter.

Om du allerede røyker og ønsker å prøve for å slutte, så ser jeg ingen grunn til at du ikke skal prøve.

Vet ikke hvordan det påvirker

Men vi vet altså ikke hvordan vaping påvirker deg over tid, så om du ikke kan slutte også med vaping, vet vi ikke om du har gått fra et velkjent til et ukjent problem.

Jeg vil til slutt kritisere Ringerikes Blad for ikke å gjøre noe annet enn å referere i artikkelen, og ikke benytte anledningen til å stille noen kritiske spørsmål til Michael eller undersøke om emnet de dekket var så ukontroversielt som det framstår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken