Gå til sidens hovedinnhold

Aage Thoresen: Lite var bedre før

Artikkelen er over 5 år gammel

«Ulempen med å bli gammel, er at man risikerer å bli en bremsekloss», skriver Aage Thoresen, etter å ha lest pensjonist-intervjuet med Roar Jørgensen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I snart 40 år har Aka vært en aktiv aktør i regionen. I snart 40 år har noen definert oss som motspillere, mens andre har oppfattet oss som medspillere. Vi har trolig vært begge deler.

Når jeg ser tilbake på tiden fra 1977, oppdager jeg en rød tråd: Aka har vært forandringsvillige, og ofte utfordret eksisterende oppfatninger og strukturer. Noen ganger har vi hatt rett andre ganger har vi vært på bærtur.

Mange hevder at forandring fryder. Det er feil. Som regel oppfattes forandringer som provoserende. Likevel lar noen seg inspirere, mens flertallet av oss ser flere problemer enn muligheter. Jo eldre vi blir - desto oftere havner vi i forsvarsposisjon. På seg selv kjenner man andre.

I Ringerike Blads sak om pensjonisten Roar Jørgensen - som roer ned, møter vi en mann som har lykkes i mye. Det bør Jørgensen være stolt av.

Vi pensjonister eier fortiden, ikke fremtiden.

Aage Thoresen
Minner om bitterhet

Jeg oppfatter samtidig noe som minner om bitterhet.

Det oppsiktsvekkende er at frustrasjonen i første rekke synes å rette seg mot selskapet han solgte til sine ansatte. Jørgensen virker «vonbroten» over at hans tidligere selskap flytter inn i det nye kontorbygget Ringeriks-Kraft og Aka bygger.

Jeg forstår frustrasjonen til en viss grad. Likevel er selskapets beslutning logisk, all den tid Roar Jørgensen ikke ønsket å selge da hans etterfølgere ville kjøpe sine egne lokaler i Jørgensens eget bygg (!). Dette blir derfor en litt trist sak å observere fra sidelinjen.

I likhet med Roar Jørgensen, har Aka sett muligheter på Hvervenmoen. Jeg er fortsatt optimist. For Aka har Hvervenmoen vært et eventyr. Den veksten som foregår rett utenfor våre egne kontorvegger, inspirerer. 

Hvervenmoen kan stimulere til at flere «9-16-arbeidsplasser» blir til leiligheter og bærekraftige butikklokaler. Det vil gi en mer pulserende by.

Aage Thoresen

Lystbetont prosjekt

Som jeg erfarte med både Aka arena og Hønefoss arena, har Hvervenmoen blitt et lystbetont prosjekt, der Akas investeringer også kan være til allmenn nytte og glede.

På Hvervenmoen opplever jeg at mange virksomheter utnytter mulighetene området og fagmiljøene gir. Mange lykkes godt. Jeg har blitt gammel nok (og forhåpentligvis klok nok) til å glede meg over andres suksess.

Jeg tror denne type næringsområder blir viktigere og viktigere for regionen vår. Det er et stort behov for å skape flere moderne arbeidsplasser på Ringerike. Vi ser at klynger ala Hvervenmoen kan fungere som et effektivt redskap.

Nyttig bidrag

I motsetning til Roar Jørgensen, ser jeg også på Hvervenmoen som et nyttig bidrag til sentrumsutviklingen av Hønefoss ikke en trussel.

Hvervenmoen kan stimulere til at flere «9-16-arbeidsplasser» blir til leiligheter og bærekraftige butikklokaler. Det vil gi en mer pulserende by. Flere spennende bolig-prosjekter vil fremskynde denne utviklingen.

En restrukturering av butikkene vil være nødvendig for å gjenreise handelsbyen Hønefoss. Allerede nå trekkes det kunder til Hønefoss og til Hvervenmoen fra et langt større omland enn tidligere. Sammen må vi sørge for at flere av disse også oppfatter tilbudene i bykjernen som attraktive.

Mange ønsker å bidra til å gjøre Ringerike mer fremtidsrettet, og Hønefoss til en tydeligere og mer interessant regionhovedstad. Veien kommer til å bli spennende, men tornefull. Vedtatte sannheter må opp til debatt.

Lite var bedre før

Noen vil ha ideelle hensikter med sin motstand. Andre vil være motivert av egen lommebok. Mange vil med ulike vinklinger argumentere for at «alt var bedre før».

Sannheten er at lite var bedre før - uansett hva vi pensjonister måtte mene. Ulempen med å bli gammel, er at man risikerer å bli en bremsekloss. Den utfordringen må gårdsdagens gründere som Roar Jørgensen og undertegnede ta på alvor.

Vi pensjonister eier fortiden, ikke fremtiden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.