Nøkkelen til suksess er samarbeid | Lise Bye Jøntvedt

HVA MÅ TIL? - Det er ingen som absolutt må til sentrum lenger. Da blir spørsmålet hva som skal gjøre det attraktivt, sier Lise Bye Jøntvedt.

HVA MÅ TIL? - Det er ingen som absolutt må til sentrum lenger. Da blir spørsmålet hva som skal gjøre det attraktivt, sier Lise Bye Jøntvedt. Foto:

Av

– Forslaget til byplan er ute på høring til 20. mars. Jeg oppfordrer alle som mener noe om utviklingen av Hønefoss til å gi innspill, sier Lise Bye Jøntvedt.

DEL

LeserbrevJeg kunne ikke vært mer enig med ordfører Kjell B. Hansen når han nå etterlyser handling og mindre snakk for å redde sentrumshandelen. Samarbeid, sier ordføreren. Han har så rett.

Se til Fredrikstad

Siden vi nå straks går inn i valgkampen er det fristende for meg å trekke fram en artikkel jeg hadde på trykk i «Meninger» i juni 2017. Tittelen var «Nøkkelen til suksess er samarbeide».

Den artikkelen skrev jeg etter et møte i Ringerike Næringsforening (Rnf). Dit var daværende leder for Fredrikstad Næringsforening, Stine Ferguson, invitert til å fortelle bakgrunnen for Fredrikstads suksess.

Fredrikstad var nettopp kåret som Norges mest vellykkede by. Handelen var på bratt vei oppover, det var massevis av folk i sentrum og massevis av trivsel. Rnf inviterte både ordfører Hansen, politikere og administrasjonen samt redaksjonen i Ringerikes Blad.

Ingen av disse fant tid til å møte. Jeg, som spesielt opptatt av utviklingen av Hønefoss og kommunestyrerepresentant for Høyre, ringte og inviterte meg selv. Det resulterte i artikkelen om at samarbeid er nøkkelen til suksess. Jeg vet ikke om ordfører Hansen leste den, men nå etterlyser han de samme grepene i Hønefoss.

Enighet viktig

Fredrikstad var som Hønefoss. Butikkene i sentrum led en langsom død. Handelen flyttet inn i kjøpesentre og ut av sentrum. Det Fredrikstad gjorde var å blinke ut fire satsingsområder:

Felles åpningstider, parkering, butikkmiks samt service og kunnskap. For å komme til enighet var det nødvendig å samle de fem største gårdeierne, kommunen og næringsforeningen om en felles forståelse.

Den går ut på å utvikle sentrum som et kjøpesenter og tenke butikkmiks. De forskjellige gårdeierne ga fra seg kontroll og konkurrerer ikke lenger om leietakere, men tenker strategisk og tenker samarbeide. Åpningstidene ble satt til 10–15 på lørdager og 10–18 på hverdager. Det er lov til å holde åpent lenger.

Parkering og bier

Stine Ferguson advarte mot å lytte til de som tror på parkering rett utenfor egen butikk. All forskning, og praksis fra Fredrikstad, viser at parkering bør skje i klynger tett opp mot sentrum.

Hvorfor? Fordi det øker handelen. Forskning viser at 80 prosent av all handel skjer på impuls. Næringsdrivende er dermed tjent med at kundene må sette fra seg bilen og gå inn i sentrum. Da rekker kundene å se utstillingene og varene butikkene frister med. Mangel på omsetning skyldes ikke mangel på p-plasser men mangel på attraktive tilbud, mente Stine Ferguson.

Men Fredrikstad har gjort mer. I p-husene rundt sentrum er det gratis parkering etter kl. 14 hver dag og hele lørdag. For å heve trivselen i sentrum er det satset mye på blomster, trær og gress. Det er satt ut mange bikuber(!), og det har visstnok aldri vært så frodig som de to siste somrene.

For lengst forbi

Mange som debatterer byutvikling etterlyser handelsbyen Hønefoss slik vi husker den, med torghandel og alle spesialforretningene som var plassert rundt Nordre- og Søndre torg.

Vi kan mislike og beklage det, men den tiden er forbi. Den var forbi allerede før etableringene på Hvervenkastet og Hvervenmoen. Nasjonale og globale trender har truffet også oss i Hønefoss. Det er ingen som absolutt må til sentrum lenger. Da blir spørsmålet hva som skal gjøre det attraktivt.

Jeg mener det er å utvikle sentrum til det stedet der folk møter folk. Dit både unge og eldre søker for opplevelse, kultur, mat, nye inntrykk og de helt spesielle butikkene, og ikke minst for å møte andre mennesker. Folk søker folk. Urbanisme er en stor og voksende trend. Byplanen legger opp til å utvikle sentrum til en attraktiv møteplass for unge og gamle med trivsel, sol og lys, aktiviteter, tilgang til elva og fossen og prioritet for dem som går og sykler.

Jeg mener Gerd Torp Andersen, Grete Loeshagen og Liv Djønne i Hønefoss pensjonistforening er inne på noe helt riktig når de nå etterlyser lokaler midt i sentrum. De ønsker å etablere et aktivitetssenter for folk i alle aldre. Et møtested der man kan komme og gå uten forpliktelser.

Gi innspill

Forslaget til byplan er ute på høring til 20. mars. Jeg oppfordrer alle som mener noe om utviklingen av Hønefoss til å gi innspill. Jeg har allerede gjort det. Jeg mener det samme som politiker som jeg gjør som privatperson.

Generelt mener jeg planen er veldig god, men: Jeg er ikke enig i at Osloveien-Kongens gate-bybrua-Hønengata fortsatt skal være hovedtrafikkåren gjennom byen.

Bybulevard eller ikke. Jeg mener at det i neste arealdel av kommuneplanen må settes av arealer til en ny vei vest for å avlaste sentrum. Jeg mener også at fortau, gang- og sykkelvei med beplantning må legges på østsiden av Kongens gate for mest mulig å skjerme villabebyggelsen, og ikke på vestsiden.

Og endelig etterlyser jeg en belysningsplan for Hønefoss og alle de andre tettstedene våre. Alle byer med respekt for seg selv har en belysningsplan. Riktig lys fremmer folkehelsen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags