Mobbing, sverting og baktalelse i skolesaken | Torgeir Dølerud

ANSVAR: - Det hviler et stort ansvar på politikerne når det gjelder hvordan de opptrer overfor interessegrupper, skriver Torgeir Dølerud.

ANSVAR: - Det hviler et stort ansvar på politikerne når det gjelder hvordan de opptrer overfor interessegrupper, skriver Torgeir Dølerud. Foto:

Av
DEL

Meninger Jeg registrerer at det i skolesaken er mye mobbing, sverting og baktalelse. Selv kan jeg ha bidratt til dette, og det er en viktig erkjennelse.

Det groveste bruddet var nok da et politisk parti mobbet enkeltmennesker ved navn. I mine øyne har dette partiet, etter denne gjerningen, mistet sin legitimitet.

Vi har også sett mobbing og utestengelse av medlemmer innad i et parti, når de har hatt motstridende meninger. Hvor takhøyden plutselig ble veldig lav. Hvor alle må marsjere på linje, ellers får de smake pisken.

Hersketeknikker

Det er også enkeltpersoner, mulig også undertegnede, som benytter hersketeknikker i hete debatter, som nedlatenhet, sette andre i dårlig lys uten valid grunnlag og usynliggjøring.

Dette beklager jeg på det sterkeste, om jeg har gjort meg til en slik synder. Derimot går dette alle veier i skolesaken, direkte eller indirekte.

LES OGSÅ:

Det er noen som har bevisst feilinformert, skjult enkelte sannheter og uttalt seg uten detaljert innsikt. Det er et demokratisk problem.

Politikere som er folkevalgt søker makt, de har aktivt gått inn for å komme til den posisjon de har. Noen har mindre framtredende roller, mens andre «stikker hodet fram».

All honnør til det engasjementet, det er ikke få timer i møter, lesing av dokumenter o.l. disse har gjennomført for å komme til denne posisjon. Det er viktig at de som har tatt dette valget og har disse posisjoner, skal omtales med samme respekt som vi andre ønsker å bli behandlet.

Har partier i ryggen

Det må legges til at politikerne ikke opererer alene, de har en partiorganisasjon i ryggen.

Vi har en kommunal administrasjon som forsøker etter beste evne å «styre skuta» til det beste for innbyggerne. Det er mange som ikke nevnes med navn, som utfører deres arbeid for at vi alle skal ha best mulig tjenester. All honnør til de.

LES OGSÅ: Hinsides skolekampanje | Anonym mamma


Derimot når administrasjonen framfører vurderinger som blir i overkant politisert, så trår de over grensen til hva som er oppgaven til politikerne. Dette er en hårfin balanse, hvor en politisk inspirert administrasjon er uheldig i vårt demokrati.

Foreldre som kjemper for skolen/barnehagen sin, har i mindre grad tatt aktivt valg for å komme til denne posisjonen. De har fått det på «dørstokken».

Har innhentet informasjon

Jeg registrerer i hvilken grad disse har kjempet for å innhente informasjon, utallige timer lesing av disse og jobbet med å forstå hva som legges fram av informasjon. Ja – til og med avdekke hva som mangler av informasjon.

Enda større honnør til dette! De har ikke bedt om eller kjempet for å komme i denne posisjonen.

Når disse blir mistenkeliggjort og/eller latterliggjort av i særdeleshet enkelte politikere, så skaper det politikerforakt. I tillegg blir «skyttergravene» enda dypere.

Et stort ansvar

Det påhviler et stort ansvar på politikerne – ikke bare hvilke valg de tar, men hvordan de opptrer overfor interessegrupper i det samfunnet de skal representere. Her føler jeg dessverre at mange i Ringerike kommune har en lang vei å gå.

LES OGSÅ: Flere hundre i fakkeltog for Hønefoss skole: – Vanvidd å rive denne skolen, sier Ove (89)

Det er viktig å ta med seg at skolebyggene inneholder mennesker, og det er menneskene som skaper det psykososiale miljøet ved skolen. Ikke selve byggene. I skolesaken har det vært altfor lite fokus på de forskjellige skolemiljøene, hva er status på de respektive skolene?

Uten å vite noe om dette, spør jeg – brytes det opp et godt skolemiljø og flyttes det til miljøer som er dårligere? Eller motsatt? Hva vet vi?

Her er det mye informasjon som ikke kan nevnes i et offentlig ordskifte, men det er viktig informasjon for hver enkelt elev – for deres opplevelse av skolehverdagen nå – og i framtiden!

LES OGSÅ: Kjære anonym i skolesaken | Einar Zwaig (Rødt)

LES OGSÅ: Derfor slipper vi til anonyme innlegg | Øyvind Lien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags