Misforstått bruk av Norsk prisbok | Tom Johannessen

Av

– Dette er i beste fall en misforståelse, i verste fall et dårlig forsøk på å villede politikerne, skriver Tom Johannessen i dette innlegget.

DEL

MeningerI torsdagens møte i Ringerike kommunestyre svarte Hilde Brørby Fivesdal på kritikken som politikerne har rettet mot administrasjonen når det gjelder kostnadsoverslagene for oppgradering av Hønefoss skole.

Etter det Fivesdals sa der, bør kritikken bli enda sterkere. Det hun sa på vegne av administrasjonen medfører nemlig ikke riktighet.

Fivesdal sa at tallene fra Norsk prisbok, som er brukt i kostnadsoverslaget for ombygging av Hønefoss skole, er for entreprenører, og at tallene kun viser hva varene vil koste, ikke hva kostnadene for arbeider, prosjektering og moms er.

Misforståelse

Dette er i beste fall en misforståelse, i verste fall et dårlig forsøk på å villede politikerne.

Norsk prisbok, hvor prøveversjon kan lastes ned gratis av alle, har siden 2002 i samarbeid med AS Bygganalyse, samlet, systematisert og utgitt prisdata for hva det koster å bygge boliger, kontorer, forretningsbygg, parkeringsanlegg, skoler, barnehager, idrettshaller, sykehjem og andre bygg.

Prisdata, metodeverk, og anvendbarhet har satt en ny standard og har blitt en sterk referanse i den norske byggebransjen.

LES OGSÅ:

Prisboken inneholder prisdata på fire ulike nivåer:

1. Sammendrag av pris, årskostnad og karbon footprint (CO₂-utslipp fra materialer og energi) for de ulike bygningstyper
2. Mer enn 1.800 elementer (sammensatte konstruksjoner) med enhetspriser, LCC-verdier, CO₂-ekvivalenter, enhetstider, reseptmengder, materialpris, UE-priser og arbeid
3. Detaljert oppbygging av elementene i form av prislinjer på NS 3420 nivå
4. Fagsortert oversikt over samtlige prislinjer med priser, LCC og karbon footprint

Bør stille seg undrende

Når en da vet at Norsk prisbok er brukt av konsulentfirmaet Rambøll i kostnadsoverslaget for Hønefoss skole, og når en vet hva prisboken inneholder, så bør politikerne stille seg svært undrende til påstanden fra Fivesdal om at et seriøst selskap som Rambøll, på grunn av kapasitetsproblemer, har levert et resultat til kommunen som er noe annet enn hva kommunen har bedt om.

LES OGSÅ: Flere hundre i fakkeltog for Hønefoss skole: – Vanvidd å rive denne skolen, sier Ove (89)

Fivesdal og administrasjonen bør kunne dokumentere påstanden med en skriftlig redegjørelse fra Rambøll.

I tillegg bør administrasjonen svare på om det ikke er sånn at kommunen får momsrefusjon jf. reglene i Lov om kompensasjon av merverdiavgift for kommuner, fylkeskommuner mv. (merverdiavgiftskompensasjonsloven).

Hvis ja, så er vel ikke moms en kostnad for kommunen?


Tom Johannessen, Heradsbygda

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags