Kommunen burde gått foran med et godt eksempel | Håkon Aasen

OPPGRADERING: - Kommunen burde gått foran med et godt eksempel og oppgradert Hønefoss skole, hvis de mener at andre skal kunne sette i stand gamle bygninger, skriver Håkon Aasen.

OPPGRADERING: - Kommunen burde gått foran med et godt eksempel og oppgradert Hønefoss skole, hvis de mener at andre skal kunne sette i stand gamle bygninger, skriver Håkon Aasen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har reflektert litt rundt hvordan Hønefoss skole har blitt behandlet politisk opp gjennom årene etter å ha sett Ringblads sending fra folkemøte om nedleggelse av skolen.

Den politiske behandlingen går i hvert fall 12–15 år tilbake i tid. I 2008 bestemmer et flertall i kommunestyret seg for at det rette er færre og større skoler.

Sparte 2,5 millioner

Man sparte ca. 2,5 millioner i året pr. liten skole som ble lagt ned, og brukte 752 millioner på å bygge Benterud og Ullerål.

I tillegg kommer en rekke andre investeringer i skolebygg. Det virker som millionene sitter mye løsere når det er snakk om nye bygg, da skal det ikke spares på noe, mens gamle bygg får knapt med vedlikehold.

Apropos nye bygg, kommunen velger å bygge nye skoler på Benterud og Ullerål framfor å oppgradere Hønefoss skole, mens eier av det gamle handelsskolebygget ikke får bygge nytt.

Kommunen burde gått foran med et godt eksempel og oppgradert Hønefoss skole hvis de mener at andre skal kunne sette i stand gamle bygninger, til dagens standarder, på en teknisk og økonomisk gjennomførbar måte.

FÅR IKKE BYGGE: – Kommunen velger å bygge nye skoler på Benterud og Ullerål framfor å oppgradere Hønefoss skole, mens eier av det gamle handelsskolebygget ikke får bygge nytt, påpeker Håkon Aasen.

FÅR IKKE BYGGE: – Kommunen velger å bygge nye skoler på Benterud og Ullerål framfor å oppgradere Hønefoss skole, mens eier av det gamle handelsskolebygget ikke får bygge nytt, påpeker Håkon Aasen. Foto:

I 2013 hadde politikerne fortsatt ikke bestemt seg for hva de skulle gjøre med Hønefoss skole.

Usikkert om skoleplasser

Året etter bestemmer de seg for å opprettholde den inntil Ullerål er ferdig bygget, for det hersker usikkerhet om behovet for skoleplasser i Hønefoss nord og de ber rådmannen se på dette.

To år etter, i 2016, kommer en ny barnehage og skolebehovsanalyse. Den sier at det vil være et behov for en tredje skole allerede før 2030. Det går to år til før rådmannen skriver at det må planlegges ny skole i Hønefoss Nord, fordi Ullerål, som ennå ikke er bygget, ikke vil være stor nok.

Politikerne er altså allerede i 2013/14 usikre på om Ullerål vil bli stor nok. I 2016 kommer tall som sier at den vil bli for liten innen 2030. I dag, i 2020, før byggingen er ferdig, vet vi at den bare har noen få plasser ledig.

Det burde vært mulig å forutse dette i 2014 eller i hvert fall i 2016. Da kunne man ha bygget en større skole på Ullerål eller bestemt at Hønefoss må oppgraderes og være tredje byskole.

Det er merkelig at det ikke bygges rikelig med skoleplasser når ønske om tilflytting er så stort.

Det hadde vært lettere å akseptere en nedleggelse, for dem som vil bevare Hønefoss skole, hvis den var midlertidig.

I 2016 kunne politikerne sagt at vi flytter elevene over til Benterud og Ullerål mens vi finner ut når og hvordan fornying av Hønefoss skal gjøres og finansieres.

Samtidig burde man da hatt en plan klar for bruken av Hønefoss inntil den kan gjenoppstå som skole. Fremover får vi håpe kommunen greier å betjene de lån som alle investeringene fører med seg, selv om renta skulle gå litt opp.

Vi får også håpe de har penger til, og en plan for, vedlikehold av alle nye og gamle bygg.

Enig eller uenig? Si det her!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken