Hønefoss skole kan stå som symbol for en positiv utvikling av byen | Jan B. Fossum

HØNEFOSS SKOLE: - Engasjementet for å holde Hønefoss skole er folkelig vett og instinkt på sitt beste, mener Jan B. Fossum.

HØNEFOSS SKOLE: - Engasjementet for å holde Hønefoss skole er folkelig vett og instinkt på sitt beste, mener Jan B. Fossum. Foto:

Av

Hønefoss trenger så absolutt de få historiske monumentalbygg som finnes, skriver Jan B. Fossum.

DEL

MeningerIngen tvil om at det skjer en spennende utvikling i Hønefoss for tiden. Og tungt bak ligger Ringeriksbanen og bedre bilvei til Oslo. Som en McKinsey-konsulent sa for flere måneder siden: Det kan bare gå oppover for Hønefoss.

Den nye byplansjefen har imidlertid forstått at en gunstig utvikling for eksisterende befolkning i tillegg til den forventede tilflytting, ikke kan baseres på kommunale vedtak alene. Alle gode krefter må mobiliseres for at småbyen skal bevare sin sjarm som et trivelig samfunn når det gjelder boligmangfold, oppvekstmiljøer, trafikkløsninger, attraktive arbeidsplasser og kulturtilbud. Ellers vil folk velge andre steder.

Ja til bypark

4-mannsgruppas forslag i RB 25. juni synes som et glimrende skritt i riktig retning: Enhver by med urbane ambisjoner må ha en bypark. Og Tippen har en opplagt beliggenhet, sentralt med kontakt til elva og fossen, og kort vei til Søndre Torg – med sine monotone og slitne brosteiner og betongheller.

Engasjementet for å holde Hønefoss skole er likeledes folkelig vett og instinkt på sitt beste. Hønefoss trenger så absolutt de få historiske monumentalbygg som finnes, det handler om respekt for fortidens betydning, og opplevelse av identitet og tilknytning.

Forandringer vi må leve med, men helst ikke for raskt. På den annen side: Jo raskere takt, desto større krav til kvalitet.

For 30 – 40 år siden herjet VVS-mafiaen i Norge. Dvs. svært mye av prosjektering av nybygg og rehabilitering – særlig i offentlig sektor – var dominert av ingeniører med innemiljø som spesialfelt. Disse la premissene for regelverkene og etterfølgende praktisering, alt i den teknologiske utviklings og folkehelsens navn. Da ble det ikke lett for politikerne å minne om at det beste lett blir det godes fiende.

Lærere viktigere enn bygg

Kanskje istandsetting av Hønefoss skole vil koste 233 millioner også etter kritisk gjennomgang av hva som må til. For egen del skulle jeg ønske at en stor del av denne summen ble bruk til å rekruttere de mest egnede lærerne til skolen. For elever flest er skolen ensbetydende med læreren.

Vi som har levd lenge nok til å ha deltatt på klassejubileer har aldri besværet oss over trapper og vindusventilasjon. Men hvem som inspirerte oss, behandlet oss rettferdig, lærte oss forskjellen på rett og galt, og at vi alle var verdifulle til tross for store ulikheter – det var avgjørende for om skolen bidro til en god start i livet.

Hønefoss skole kan stå som symbol for en positiv utvikling av byen. Da må det tenkes helhetlig og for mange år fremover. Kortsiktige økonomiske egeninteresser må ikke bli for dominerende på bekostning av umålbare verdier når beslutninger tas.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags