Gå til sidens hovedinnhold

Øyvind Mobekk: Vi kan ikke la entreprenører rasere byen vår

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg blir redd, skuffa og lei meg av at Hønefoss ikke har mer samvittighetsfulle utbyggere enn som så, skriver Øyvind Mobekk i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan ikke tillate stormannsgale entreprenører som Tronrud Bygg å diktere politikerne og rasere byen vår. Det er arrogant, hovent og lite framtidsrettet. Ikke la Tronrud Bygg eller andre utbyggere få rasere noe mer før det foreligger en god byplan.

Det har resultert i Altfor store irreversible handlinger allerede. Jeg blir deprimert av å se hvordan de har rasert både den gamle og nye delen av Sentrumskvartalet, hvor de har sprengt bort det gamle elveløpet som siden 70-tallet har vært murt igjen. Nå er alt sprengt bort til fordel for et parkeringshus. Jettegrytene er borte. Store deler av fossen er borte. Gone!

LES OGSÅ: Slik ser det ikke ut på Brutorget lenger

(Les Haakon Tronruds tilsvar nederst i innlegget)

Gamle vannløp

Spennende prosjekter som kunne ha inkludert gamle vannløp fra fossen er for evig tid utslettet. Det gjør meg forbannet og deprimert å se hvordan et firma kan få ødelegge så store sentrumsområder for evig tid, for mer profitt.

Øyvind Mobekk

Bookingagent

 

Hadde Tronrud Bygg hatt hjerte for byen og historien her hadde de hørt på folk som tidligere har prøvd å si ifra om dette. Men den eneste responsen man fikk tilbake var spørsmål om hvem som skulle ta den regningen.

Det var tydeligvis enormt viktig å få sprengt bort og bygd parkeringshus MIDT i det gamle elveløpet til fossen, MIDT i sentrum. Så spennende disse byggeprosjektene til Tronrud Bygg har vist seg å være så ender vel også dette opp som pensjonist- og kommunale boliger like ettertraktede som leilighetene og butikklokalene i Sentrumskvartalet. Mange av butikklokalene står i dag tomme!

Det finnes ingen visjoner eller interesse om å skape spennende prosjekter som vil tiltrekke seg unge, urbane og ressurssterke mennesker som vil være en utrolig viktig nøkkel for et levende sentrum i framtiden.

Ryggløse politikere

Når definisjonen i denne byen på urbant byliv, «slik som Oslo», er Subway, Egon, TGIF, McDonalds og Espressohuset, ja, da trengs det virkelig hjelp! For Tronrud Bygg gir tydeligvis F i hva folk mener, og politikerne dilter bare etter. Og få fortgang i byggingen før det foreligger en byplan. Det er så ansvarsfraskrivende og tyder på helt andre motiver. Jeg blir redd, skuffa og lei meg av at Hønefoss ikke har mer samvittighetsfulle utbyggere enn som så. Etter mange år i Oslo valgte jeg for noen år siden å flytte tilbake.

Det er ingen tvil om at mange velger å flytte hit bl.a. for den vanvittig fine naturen i området. Det er helt fantastisk. Men når jeg kjører over bybrua og ser det massive hærverket Tronrud Bygg holder på med midt i hjertet av byen, ja da blir jeg usikker på om jeg og min samboer har tatt det riktige valget.

Det er dessverre for seint å gjøre noe med dette nå. Men, det er faktisk ikke for seint å sette ned foten, ta en pause og revurdere løsninger for resten av byen. Jeg må si det sjokkerer meg hvordan politikere kommunalt og regionalt kan tillate dette før det foreligger en vedtatt, godt planlagt og prosjektert byplan som sikrer en spennende utvikling, som vil gjøre byen attraktiv med våre egne historier, vår egen natur og vårt særpreg. I stedet for denne «copy and paste»-utviklingen hvor man bare etterligner og kopierer prosjekter fra andre storbyer.

Det å tro at et 23 etg. bygg på vei inn til byen vil sette oss på kartet, at det å sprenge og mure igjen store deler av fossen vil skape noe unikt, nei det er slik vi fjerner og utsletter det unike!

Blendende selvskryt

Det er lett å la seg blende av tegninger fra profilerte arkitektkontorer og utbyggernes hjerteløse selvskryt og planlagte «modernisering». Men det er forskjell på å tegne et signalbygg i en storby til det å utforme et helt nytt sentrum i en småby med respekt, forståelse og interesse for den lokale, unike og spennende historien og ta med dette inn i framtiden. FOR et alvor det ligger i dette. Vi snakker om irreversible endringer som vil prege byen vår i flere generasjoner!

Jeg veit at det finnes dyktige personer som jobber med masse spennende prosjekter i og for regionen vår. Her kan man finne folk med hjerte for byen. Men det hjelper lite når det er total ansvarsfraskrivelse hos politikere og de som sitter på pengesekken.

Da er man prisgitt de kanalene som finnes for å si ifra. Men er det virkelig noen som tar inn over seg det som blir framført? Det finnes mye kompetanse i Ringeriksregionen som ønsker å bidra i forhold til byutvikling og naturforvaltning/ natur i urban setting etc. Men mitt inntrykk er at disse ikke slipper til.

Haakon Tronrud: – Vi ser fram til en god dialog

Vi i Tronrud Eiendom er glad for at det er engasjement om utvikling av byen vår og respekterer at det er ulike syn hva som er god byutvikling. Vi har gjennom mer enn 40 år bygget boliger og næringsarealer i Hønefoss og ønsker at vi også i fremtiden kan være med å bidra til utvikling av Hønefoss. For å legge til rette for fremtidig vekst er vi glad for at kommunen nå har startet arbeidet med ny byplan og ser frem til god dialog med kommune og andre seriøse interessenter i prosessen frem til vedtak av denne.

Vårt hjerte for byen er varmt og åpent, og vi ønsker å lytte til alle, så i den grad Øyvind Mobekk ønsker å ta et møte om de synspunkter som fremkommer, er vårt hus i Arnemannsveien 3 åpent for det.

 

Kommentarer til denne saken