Denne uken har det viktige begrepet unnskyld fått en del spalteplass. Få begreper har vel så mange nyanser som unnskyld. Fra en lettvint og kjapp måte å slippe unna en liten brøler på, gjennom den gufne varianten «nå går du bort og ber han eller hun om unnskyldning, og det med en gang!», til den ektefølte, vel gjennomtenkte, smertefulle, men akk så befriende "unnskyld».

Ranveig Kristiansen skal ha ros for at hun uttrykker sine klare meninger om vanskelige temaer. Det er nok av gangprat og uforpliktende sladder i samfunnet, noe som ofte kun skaper mer ondt blod enn klar tale rett fra leveren eller hjertet.

Du legger ikke noe særlig i mellom, og du er uten tvil en tydelig talskvinne for mange i homofiliproblematikken. Fra de bibelbokstavtro på den ene siden, helt til den litt undrende hvermansen «jeg synes det er litt rart».

Respekt

Jeg tror det er viktig at alle får lov til å gruble, mene og våge å diskutere alle livets temaer og sider uten å være redd for å bli stemplet som det ene eller andre.

Jeg har respekt for at du og mange av dine medtroende finner hjelp og støtte i Guds ord, formidlet på møter og forsterket gjennom vitnesbyrd, og at dere prøver så godt dere kan å følge disse ordene i hverdagslivet og derigjennom å være gode eksempler til etterfølgelse for oss vanlig dødelige.

- Ikke noe nytt

Men så, Ranveig, begynner jeg å undre. Du sier jo selv at Bibelen tar opp homofili. Så dermed er ikke dette noe nytt, som vil føre til jordens undergang med det første. Homofili er ikke noe som har dukket opp som en flopp. Så lenge menneskene har levd har vi hatt varianter av hvem man blir glad i.

Er det kun fordi det står i Bibelen at det har blitt sådd en slik frykt, redsel nærmest foraktfølelse for homofile hos deg?

Er det andre grupper du også ønsker å advare oss mot, fordi de vil føre oss til snarlig død og fordervelse?

Jeg vet jo også at vi mennesker bare må erkjenne at vi har forskjellige meninger, avhengig av opplevelser, personlighet, tvil og tro. Så derfor skal du få ha din overbevisning i fred for meg.

LES OGSÅ: Geir Aspheim: Nei til livssynsdiktatur og menneskeforakt

Vant til å se homofile

Men jeg er i hvert fall oppriktig glad for at jeg gjennom et langt liv, med en barndom i Oslo der vi ble vant til å se homofile leie hverandre og kysse hverandre på bussen. Hva de gjorde etterpå kunne man den gang bare tenke seg.

Ingen homofile har senere oppført seg på en slik måte mot meg at det skulle gi meg noen grunn til å frykte at deres adferd vil føre til jordens snarlige undergang.

Like mange personlighetsvarianter som heterofile selvfølgelig, men mange av de jeg har møtt har stor grad av selvironi og humor. Mange er intellektuelle og skapende mennesker.

Homofiles evner og holdninger til oppdragelse av egne eller andres unger er også uten tvil fullt på høyde med heterofile par.

Redd heterofile kverulanter

Så jeg er på ingen måte redd for at homofiles kjærlighet skal føre til død og fordervelse.

Derimot er jeg mer redd for hva to av verdens største heterofile kverulanter, en i Amerika og den andre i Nord-Korea, kan skape. Begge hadde hatt behov for en kjærlig hånd gjennom håret med en hviskende stemme i øret som sa «slapp av, nå, ring og si unnskyld».

Jeg håper og tror at flest mulig av oss i 2017 fortsatt vil prøve å sette pris på hverandre som vi er, ikke skape flere problemer enn nødvendig og sammen løse de utfordringene som livet gir oss.

Og de som har lyst og behov for å be om unnskyldning for et eller annet i dagliglivets mas og kjas, bør gjøre det av fri vilje.

Helsing frå Terje Olsvik