Svar på Bjørg Kvammes kommentarer under Geir Aspheims leserinnlegg «Nei til livssynsdiktatur og menneskeforakt», som var et svar på Ranveig Kristiansens innlegg «Bør Den norske kirke unnskylde seg».

Som regel teller jeg til 10 og ser en annen vei. Jeg har passert 40, og er temmelig trygg på meg selv. Av og til blir jeg nok provosert til å kommentere et innlegg.

Idag er jeg provosert nok til å gjøre litt mer enn som så.

For nå blir jeg angrepet av dem som skal vise nestekjærlighet og ikke kaste den første steinen. 

Jeg er født homofil. Jeg kan selvfølgelig kun snakke for meg selv (det er noe du skulle prøve, Bjørg Kvamme).

Tomas Bråten

Et homofilt, engasjert medmenneske

 

Det er temmelig overveldende forskning som beviser at homofili er medfødt. Å vokse opp som homofil har vært og er vanskelig for mange. Det er fortsatt en voldsom andel homofile og lesbiske som mobbes gjennom grunnskole og ungdomstid.

Det er en større andel homofile og lesbiske som tar sitt eget liv. Det er en større andel homofile og lesbiske som sliter med psykiske problemer. Innbiller du deg, Bjørg, at noen ville velge dette livet? At man velger et liv som med stor sannsynlighet byr på langt flere problemer enn hva et «vanlig» heterofilt liv gjør?

Hvorfor skal jeg vise forståelse for mennesker som fordømmer meg?

 

En legning

Homofili er ingen seksuell handling, det er en legning. En legning som angår meg og den mannen jeg velger å dele livet med. Kanskje det til en viss grad angår familie og venner? Men jeg er temmelig sikker på at det ikke påvirker livet til verken Ranveig Kristiansen eller Bjørg Kvamme.

Når du, Bjørg, sammenligner min legning, mitt liv, med seksuelle handlinger «som samfunnet ikke vil tolerere» så sårer det og provoserer det ganske kraftig. Vi er to voksne mennesker som velger å dele livet sammen.

Vi er ikke en voksen som velger å utnytte et barn. Vi er heller ikke en voksen som velger å voldta verken kvinner eller menn. Vi er to voksne, ansvarlige menn. Ingen skade skjedd. Og jeg tror slett ikke at det blir vanskeligere å fordømme overgrep selv om jeg har fått gifte meg med min mann.

Hvorfor skal jeg vise forståelse for mennesker som fordømmer meg? Som diskriminerer meg for den jeg er? Som mener at jeg fortjener færre rettigheter enn andre fordi jeg er født som homofil?

Det er ikke intoleranse når jeg ikke finner meg i at dere kaller dette et livssyn. Det er ikke intoleranse når jeg ikke aksepterer at dere har rett til å mene at jeg er et mindreverdig menneske fordi jeg er homofil.

Kristne verdier

Det snakkes stadig om kristne verdier. Deres kristne verdier virker å være adskillig mer fordømmende og intolerante enn de jeg har lært om. De handler nemlig mest om nestekjærlighet, om Jesus som viste omsorg for alle, og om en mild og kjærlig Gud.

Heldigvis viser kirken og et flertall av dem som representerer den, nettopp disse verdiene. Takk til presten i Haug spesielt, Lena Rós Matthíasdóttir, for å vise hvor flott kirke, religion og prest virkelig kan være!

Ranveig Kristiansens avsnitt om kongen kunne jeg nesten skrevet selv, med positivt fortegn. Han viser hvor liberal landets øvrighet er, skriver hun. Ja tusen takk for det. Det burde ikke være kongens oppgave å legalisere homofili, skriver hun. Nei det er allerede blitt gjort av regjering og storting.

Kongen viser kun respekt og aksept. Og som en liten avsporing forstår jeg ikke helt motstanden mot prinsessen? Hun driver engleskole, og snakker med engler. Er ikke det noe dere egentlig har felles?

Deres ord og holdninger kan skade en ung usikker gutt eller jente for livet.

 

Nestekjærlighet

Hvis deres Gud forlanger at dere skal diskriminere og dømme, er jeg glad for at han ikke er min Gud. Det er tydeligvis morsommere å presentere det gamle testamentes fordømmelser, enn det nye testamentes nestekjærlighet. Jeg regner med at dere lever fullt og helt etter Det gamle testamente da? Ikke spiser skalldyr, ikke klipper håret på sidene, ikke går med klær av forskjellige stoffer, etc.

Dere skriver om mennesker. Mennesker med følelser. Unge mennesker med følelser de synes er vanskelige. Kanskje de til og med går til kirken og presten for å få råd. Gud forby at de da møter noen av dere!

Deres ord og holdninger kan skade en ung usikker gutt eller jente for livet. Og hvis det er resultatet av å forholde seg til Gud og bibelen, mer enn til mennesker, så skam dere!

I mange år har jeg telt til 10 og latt det passere. Latt dere komme med deres skadelige fordømmelser uten å si imot. Det har jeg rett og slett ikke samvittighet til lenger.

LES TIDLIGERE INNLEGG I DEBATTEN: