Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Vinn eller forsvinn for røde og grønne politikere

Artikkelen er over 4 år gammel

Valgresultatet viste at Arbeiderpartiet er blitt utydelig og ullen.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Jevnaker, Hole og Ringerike har Ap totalt gått tilbake med 20 prosent siden kommunevalget i 2015. Partiet engasjerer ikke, og mangler ideer, entusiasme og glød. Mange synes det er vanskelig å se forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre.

De mindre partiene vinner velgere fordi de har en tydelig politikk, en visjon, og et mål med politikken sin.

Ringerike Ap på Høyres fang

I Ringerike har Ap gått i kompaniskap med Høyre. I praksis har partiet institusjonalisert koblingen mellom politikk og penger.

Ringerike Ap kan komme til å slite hardt for å overbevise velgerne om at partiet representerer noe helt annet enn det Høyre står for, og har seg selv å takke om partiet går på nok en smell ved kommunevalget om to år.

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

 

Fravær av ungdommelig glød

Hadde dette vært kommunevalg nå, ville Hole Ap gått på et nederlag. Ap-politikere sier at Hole er vanskelig, fordi det er så mange innbyggere med Høyre – sympatier. Det er en feil innstilling. Ap og de andre partiene på opposisjonsbenken i kommunestyret har en unik sjanse til vise hva de har på lageret og hva slags politikk de vil føre.

Til tross for en svært ungdommelig representasjon i kommunestyret, har gløden og fremtidsvisjonen vært nokså fraværende. Det er synd for Hole, fordi vi trenger et klart og tydelig alternativ og en konstruktiv politikk som ivaretar innbyggerne på en god måte.

Bosetting og nytt senter på Vik

Det er noen områder og saker som peker seg ut og som trenger nyorientering: Bosettingspolitikken har et ensidig fokus på Sundvollen, mens Vik har arealer og faktiske muligheter til sentrumsutvikling, men nytt senterbygg for forretning og boliger, for eksempel Steinsfjorden Park. Her kan det også være plass for ny lokal barneskole, kombinert med ungdomsskole.

Bosettingspolitikken må handle om gode oppvekstmiljøer for barn og unge, med lokale skoler fremfor storskole, og tilpasset natur og miljø, historikk og kultur, som vi har rundt oss og bokstavelig talt under våre føtter. Byutvikling er naturlig i Hønefoss, men ødeleggende for Hole.

Eldrebølgen kommer raskt til Hole

Et stort antall eldre mennesker velger å flytte til Hole og bosette seg i boligblokkene. Eldrebølgen vil kreve store ressurser. En trygg eldreomsorg, der du er, når du trenger det, er en av de viktigste kommunale tjenestene og noe politikerne konkurrerer om å være best på.

Det er nødvendig med en balansert befolkningsutvikling for å sikre en sunn økonomisk utvikling. Dette krever en offensiv og dynamisk familiepolitikk som gjør Hole attraktiv for småbarnsfamilier. Det må ikke bli for dyrt å bosette seg i Hole, og det må ikke bli for kostbart å ha barn her. Tilgang til lokale skoler og gode læringsmiljøer må prioriteres.

En hvit diamant på Sundøya

Få kommuner er velsignet med fjorder, jorder, våtmarksområder, slakke og stupbratte åskammer som Hole. Vi er privilegert, vi som bor her. Derfor må partier som Hole Ap stake ut en miljøpolitikk som er bærekraftig og ivaretar kvalitetene andre kommuner misunner oss. Vi må ha en næringsutvikling på våre egne premisser, inkludert mange typer turisme og grønn næring.

Hva med et glassbygg på Sundøya? Vi kunne fått vår hvite diamant som speilet seg i fjorden fremfor dagens steinhaug. Unge er opptatt av miljø: Arbeiderpartiet lekker til SV, Rødt og MDG fordi partiet serverer gammel hermetikk fremfor en fremtidsrettet miljøpolitikk. Og som faktisk handler om ditt og mitt nærmiljø.

Senterpartiet på stjernehimmelen

Mens Kristelig Folkeparti kan miste fotfeste i regionen vår, er Senterpartiet en stigende stjerne, med blussende kinn. I Hole må partiet fornye og åpne seg, om det skal klare å holde på glansen og interessen. Partiet må bli tydelig og synlig på grendepolitikken, gode nærmiljøer, en bred næringspolitikk og lokale skoler. Partiet kan ikke love en ting til innbyggerne og stemme for noe annet i kommunestyret. Sp må snakke med en ny generasjon velgere som vil noe og står for noe. Dersom Sp ikke klarer å utnytte sin nye status, ender det opp som en fallende stjerne i løpet av kort tid.

Derfor må de rødgrønne jobbe sammen og profilere en ny politikk og bli sterkere stemmer for en positiv forandring. Det er vinn eller forsvinn allerede om to år. For å sitere en velger på Ringerike: Hvorfor skal jeg stemme Ap som er en lyseblå kopi når jeg kan velge originalen Høyre?

Kommentarer til denne saken