Det blir ingen utvikling på Sollihøgda | Lennart Hovland

KREVER: Sollihøgda Vel krever at Hole kommune tar opp kampen med veivesenet slik at boliger før utkjøringstillatelse før nye E16 er ferdig. Leder Jorun Skaret og styremedlem/sekretær Svein Solheim.

KREVER: Sollihøgda Vel krever at Hole kommune tar opp kampen med veivesenet slik at boliger før utkjøringstillatelse før nye E16 er ferdig. Leder Jorun Skaret og styremedlem/sekretær Svein Solheim. Foto:

Av

– Bak propaganda, feilaktige påstander, og mangelfull irettesettelse av mobberne, lyktes Hole-politikerne å hindre Sollihøgda å få mulighet til å vokse, sier Lennart Hovland i dette innlegget.

DEL

MeningerJeg ser i Ringerikes Blad at velleder Jorun Skaret og Høyre-mannen Svein Solheim på Sollihøgda står fram og besværer seg over konsekvensene av enda en E16-forsinkelse. Og Solheims partikollega, ordfører Per Berger, skylder på andre – ikke for første gang.

La det være klart: Det blir ingen utvikling av Sollihøgda på mange, mange år. Den muligheten spolerte Hole kommune ved å bidra til å nekte flertallet på Sollihøgda sitt ønske om å stå samlet for å kjempe fram de nødvendige løsningene.

Udemokratisk, selvsagt. Bak motstanden fra politikerne nede i Holebygda gjemmer det seg frykten for et prestisjetap – å miste en del av kommunen i deres regjeringstid, ikke hensyn til Sollihøgda.

17. mai og julegrantenning

Hole-politikernes interesse for Sollihøgda de siste 30 årene har stort sett begrenset seg til nedleggelser og ordførerbesøk 17. mai og ved julegrantenning. Så kom de riktignok i flokk da de fryktet nevnte prestisjetap.

Lennart Hovland

Politikerne nede i Hole-bygda klynger seg til en kommende boligbygging her oppe, og fikk statsråd Monica Mæland med seg på det, trolig av en form for morsfølelse for den lille kommunen.

Eieren av en del av arealene som er påtenkt boligbygging, er tenåring og har ingen planer om utbygging med det første. I tillegg kommer forsinkelsen som følge av E16-utsettelsen og mangel på kloakkløsning. Apropos sistnevnte, beboere i Fagerliveien16 ble lovet kloakkløsning i fjor, men intet skjedde.

Det viste seg imidlertid at saken var blitt liggende i administrasjonen i Hole kommune. Ordfører Berger eller andre fant ingen grunn til å gripe inn. Nå ligger saken fast hos Fylkesmannen. Om Hole-politikerne bruker mye tid på å sørge for fortgang hos Fylkesmannen? Tro det den som vil.

Innsatsen for ny E16?

Som tidligere leder av E16-komiteen, faglig leder i E16-alliansen og i en periode leder av LINK-samarbeidet (bl.a. politikere og administrasjon i Ringerike, Jevnaker og Hole om E16-utbygging) har jeg en nagende tvil om hvorvidt Hole-politikerne virkelig la seg i selen for å få en rask E16-utbygging over Sollihøgda.

LES OGSÅ:

Jeg la også til rette for en mulighet til å samarbeide med Bærum også for å få enda større trykk på E16-utbyggingen har oppe. For å få en raskere utvikling av samfunnet. Om Hole fulgte opp invitten som varaordfører Udnes i Bærum da ga, er høyst uklart.

Hole-rådmannen truer for øvrig med å legge ned barnehagen. På spørsmål tar ikke ordfører Berger avstand fra det.

Ny nedleggelse

Trolig blir denne nedleggelse det eneste form for «utbygging». Om ikke altfor mange år vil alle ressurser være rettet mot utbyggingen nede i Sundvollen. Da har ikke Hole noen kapasitet til overs for Sollihøgda, og utbyggere vil rette sine blikk der det er penger å tjene – bygge boliger dit folk vil, nemlig nær raske togforbindelser til Oslo. Avtjerna er jo droppet.

Heller ikke unt Hole-politikerne sine innbyggere mulighet til de best tilgjengelige kommunale tjenestene ved å avslå sammenslåing med andre kommuner og dermed sikre seg tilgang på de beste kompetansemiljøene.

Det ble foreslått etablert et samarbeidsråd for Sollihøgda, noe ordføreren syntes var en god idé. Bærum vendte tommelen ned. Gad vite hvor hardt ordføreren i Hole – eller andre Hole-politikere – sto på for å overbevise Bærum om det motsatte?

Prestisje og politikerforakt

Bak propaganda, feilaktige påstander, og mangelfull irettesettelse av mobberne, lyktes Hole-politikerne å hindre Sollihøgda å få mulighet til å vokse og bli så sterkt at samfunnet her oppe kunne hevde sin rett. Men de reddet egen prestisje og sikret økt politikerforakt.

Sollihøgda forblir. Ingen tvil om det. Forgubbing og nedleggelse fortsetter, men kanskje den nye ordføreren også tar en tur oppover 17. mai og ved julegrantenning.

Heldigvis ser jeg på listene ved kommende kommunevalg at noen partier prioriterer politikere som interesserer seg for hele Hole-bygda. Det er noe nytt og lovende.

Hvis det er en trend som får oppslutning ved valget, og jeg tar feil om framtiden her oppe, er det kan det være greit. Men: Utviklingen må gå i rett retning – et styrket Sollihøgda. Da er det virkelig grunn til å feire.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags