Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Forfallet i Hole er forfengelighetens pris

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Venstres Torbjørn Røberg har i et innlegg i Ringerikes Blad appellert til politikernes anstendighet og bedt om at det omfattende og alvorlige forfallet av kirkebygg og kirkegården i Hole stoppes.

Røberg advarte

Røberg var den eneste politikeren som tidlig advarte mot det politiske og økonomiske vanstyret, og ble møtt med hånlig latter fra både Høyres og Fremskrittspartiets politikere.

Alle som bor i Hole og langt utenfor våre kommunegrenser, vet at Røberg fikk rett i at nettopp vanstyret koster oss dyrt, i tillegg at vi står overfor store ødeleggelser av Holes egenart og folks nærmiljø.

Skandaløst

Denne gangen bør den politiske ledelsen lytte til Røberg og ha mot nok til å beklage den skandaløse forsømmelsen, forholde seg til virkeligheten og sørge for at det settes av penger til renovering av kirkebygg og sikre helt normale arbeidsvilkår for kirkegårdsarbeidere.

Det vil si moderne utstyr som er vanlig på kirkegårder i dag og tid nok til å stelle kirkegården.

Dette handler til syvende og sist også om respekt for de som er gravlagt der, respekt for de pårørende og andre som besøker gravplassene og ikke minst kommunens omdømme.

En av de to kirkegårdsarbeiderne i kommunen hadde lenge med hele familien sin og alt de har av private maskiner for å holde kirkegården i orden.

Dette har vært ulønnet overtidsarbeid.

Kirker kan stenges

Nå er det slett ikke sikkert at den kommunale ledelsen med ordføreren i spissen vil gi ekstra midler til kirken i neste års budsjett.

Kirken skal ha fått beskjed om å tjene mer penger.

Dersom dette er tilfelle vil innbyggerne gjør seg noen ubehagelige erfaringer: Kirkebygg kan bli stengt. Bønsnes kirke, som også er av stor nasjonal betydning, vil antagelig være den første i rekken som blir stengt for vanlig bruk.

Deretter vil de andre kirkebyggene følge etter.

Dåp og begravelser

Dersom den politiske ledelsen mener at kirken skal tjene mer penger, vil det først og fremst gå utover husholdningene i Hole.

Skal vi følge denne logikken vil kirken måtte kreve avgifter for dåp og konfirmasjon. Begravelser kan komme til å bli enda dyrere. Det samme gjelder brylluper.

En kirkegårdsavgift for å finansiere gressklipping og rydding av kirkegården kan ikke utelukkes.

Kulturhistorien vår

Kirkebyggene er ikke bare for kristne og eies ikke av menigheten. Kirkebyggene er kulturhistoriske byggverk og arvesølvet vårt, og som kommunen har ansvar for.

Når politikerne i en årrekke velger å bevilge så lite som mulig til ivaretakelse av kirkebygg, viser folkevalgte politikere forakt for verdier som er viktige i samfunnet vårt.

Etter brannen for mange tiår tilbake ble Hole kirke gjenreist av noen av bygdas beste og dyktigste menn.

Den modigste av dem var med å sette opp spiret. Det er lokalhistorie i hvert eneste spikerslag.

Forfengelighet

I det samme innlegget er Røberg helt klar på at det politiske miljøet i Hole har blitt dysfunksjonelt.

Han har helt rett i dette også. Robek, eiendomsskatten, trusselen om å legge ned Røyse skole, kutt i eldreomsorgen og andre viktige tjenester, den nå så omtalte Remme – saken og forsømmelsen av kirkebygg og kirkegård skyldes ikke tilfeldigheter.

Dette skyldes at forfengeligheten har styrt i snart to tiår. Det har vært en «spradebasse politikk», applaudert av Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti.

Vanlige normer og standarder gjelder ikke.

Den politiske ledelsen ble gjenvalgt i fjor fordi Hole Høyre lot være å fortelle innbyggerne sannheten før valget.

Har de tillit?

Det finnes folkelige ord og uttrykker som beskriver slikt. De som styrer er valgt, men har de den nødvendige tillit og legitimitet i folket?

Den politiske ledelsen og andre folkevalgte gjør klokt i å stille seg dette spørsmålet. For nå er det nettopp klokskap som trengs i Hole.

LES OGSÅ:

Torbjørn Røberg: Partiet, politikken og pisken

Fritjof Rudstaden: Ikke nok tid til å stelle kirkegården pent

Eva Bekkelund-Eriksen: Kirkeskandalen i Hole en skam

Frederik W. Skarstein: Kirken som salderingspost?

Ingen kirkestøtte i Hole

Kommentarer til denne saken