Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Skadelig maktkamp i Hole Høyre

Artikkelen er over 5 år gammel

Ordfører Bergers brudd med Hole Høyre har skapt bølger, skriver Eva Bekkelund-Eriksen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Berger var lei av intriger og uro i partiet. Når han valgte å melde seg ut, satte han også en stopper for flere kuppforsøk. Ordføreren har for øvrig allerede varslet at han kan komme til å melde seg inn i partiet igjen. 

Hole Høyre og kommunen er i ferd med å bli en latterlig farse.

Partifellene Frederik Skarstein, varaordfører Elisabeth Klever og partileder Kristin Remme var raskt ute med å bedyre sin uskyld.

Nå arbeides det i kulissene. Det politiske miljøet i Hole er lite og gjennomsiktig. Pådrivere i opprørerfløyen i Høyre ringer andre partier i håp om å etablere en ny politisk konstellasjon. Hittil har ikke denne politiske telefonflørten gitt resultater.

Nå arbeides det i kulissene. Det politiske miljøet i Hole er lite og gjennomsiktig.

 

Et av partiene som skal ha blitt oppringt har visstnok ikke en gang tatt telefonen. Hva denne høyrefløyen har å tilby andre partier og politikere er høyst usikkert. Dersom Arbeiderpartiet eller andre partier likevel skulle komme til å bite på det magre agnet som nå kastes ut, vil Hole Høyre få store problemer med å reise seg igjen. Partiet kan komme til å råtne på rot.

Partier som lar seg overtale til en liten hestehandel i en av de mørke krokene, vil få problemer med troverdigheten.

Hole Høyre gikk lenge på lystgass. Lommeboken var full av penger.

 

Varaordførerens stadige uttalelser om at det er høyt opp under taket i partiet dekker over virkeligheten, og er et forsøk på å bagatellisere en uakseptabel situasjon. Det som skjer i Hole Høyre handler ikke om fornyelse eller modernisering av partiet, men er kort og godt en barnslig og destruktivt maktkamp som er skadelig for de politiske prosessene og ledelsen av kommunen i en svært krevende periode. 

Man trenger verken fantasi eller doktorgrad for å forstå at egeninteressene har kommet i forgrunnen på bekostning av innbyggerne og lokalsamfunnet.

Hole Høyre må naturligvis ta grep og rydde opp, men hvem skal påta seg den jobben? Partiet trenger en ny partileder. Det må skje raskt. En person med gode og tydelige lederegenskaper må overta ansvaret for den daglige styringen av partiet. Dette er nødvendig for å skape ro og stabilitet. 

Partiet trenger en ny partileder. Det må skje raskt.

 

Tidligere varaordfører Sjur Tandberg har ofte vært «vaktmesteren» i partiet. Ønsker et flertall i partiet å få Berger tilbake i flokken, er det kanskje mest naturlig å be Tandberg holde i tømmene i en kriseperiode. Samtidig må partiet søke etter nye og flinke folk, som er glad i bygda og opptatt av å tjene samfunnet og innbyggerne.

Partiet må gjøre et verdivalg, stake ut en ny kurs og ta stilling til om Hole Høyre skal domineres av eiendomsinvestorer, lobbyister eller andre som har klare egeninteresser. Etter en intern verdidebatt og verdiforankring, kan partiet begynne en reell fornyelsesprosess.

Hole Høyre gikk lenge på lystgass. Lommeboken var full av penger. Partiet var en moderne utgave av «Bør Børson». Nå må partiet definere en ny plattform, som er basert på sunn fornuft og bærekraftig utvikling, av hensyn til mennesker og miljø.

Til syvende og sist handler det om Berger og Skarstein. Dersom Bergers støttespillere kommer på offensiven og rydder opp i partiet, er Berger antagelig tilbake i løpet av noen måneder. Dersom Skarstein og hans støttespillere vinner maktkampen og i tillegg skaffer seg nye allianser i kommunestyret, kan det bli en humpete ferd fremover for den partiløse ordføreren.  

Hole som lokalsamfunn og kommune vil uansett bli taperen dersom denne politiske krisen får fortsette å utvikle seg utover sommeren og høsten. Fylkesmannen har oss på radaren og ønsker sammenslåing med Ringerike. Noen må ha kraft og mot til å sette en stopper for de politiske revestrekene.

Kommentarer til denne saken