Guro Bakke: Er dette verdig eldreomsorg?

Kutt i pleie og omsorg i Hole kan få dramatiske konsekvenser, mener Guro Bakke.

Kutt i pleie og omsorg i Hole kan få dramatiske konsekvenser, mener Guro Bakke. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Guro Bakke utfordrer politikerne til å ta et par arbeidsvakter på sykehjemmet. «Er dette verdig eldreomsorg?» spør hun, og ber dem sjekke selv før budsjettet skal vedtas onsdag.

DEL

LeserbrevSå kom dagen til oss i Hole kommune hvor lommeboken ikke var like stor lenger. Og kommunen må begynne å se på hvordan man skal bruke de pengene man har igjen i lommeboken på en ny måte.

Vi visste jo alle at det kom en dag hvor vi ikke hadde like store skatteinntekter fra Olav Thon. Men det virker som at dagen kom litt for plutselig for enkelte, og dette er vanskelig for oss innbyggere å forstå.

Når vi nå er her - så må vi alle ta vår del av ansvaret og ikke bruke mer enn det vi har. Men til hvilken pris ..?

Det vi holeværinger ser er at de svakeste gruppene settes opp mot hverandre. Her må politikerne velge mellom pest og kolera.

Barnehagebarna har foreldre som taler deres sak og gjør alt de kan for at de ikke skal bli berørt mer enn nødvendig. De minste er så sårbare og så avhengig av de voksne, fordi det er så mye de ikke klarer selv ennå. Dette er kjempebra og helt riktig av foreldrene.

LES OGSÅ: Dette sier tallene om barnehage-ståa

BAKGRUNN:

Sparekniven på strupen

Skolene har fått sparekniven ordentlig på strupen og kommunen vurderer å legge ned Røyse skole og flytte alle barna sammen på Vik skole hvor både kjeller og SFO område blir gjort om til undervisningsareal.

Her er det også mange spørsmål: Hva med inne- og uteareal? Luftkvalitet? Lærertetthet? Antall elever i klassene? Klassemiljø? De med ekstra behov for hjelp?

Har man tenkt på merkostnaden å frakte 160 elever 8-10 kilometer to ganger om dagen?

Alt dette før man i det hele tatt har startet med planlegging av ny storskole som ville hatt stordriftsfordeler og kanskje mindre kostnader enn flere småskoler.

Holes innbyggere venter spent på regnestykket som viser at man vil spare på å flytte Røyse elevene til Vik for å gå på Vik barneskole.

Er ikke regnestykket korrekt, og man etter en stund ser at besparelsen ikke var så stor som forutsatt, er skandalen et faktum. Stemmer regnestykket så har elevene alikevel fått et dårligere tilbud da man blir «stuet sammen» på halvparten av arealet man hadde tidligere.

Skolene, som er selve hjertet i bygda, må man være helt sikker på er en riktig beslutning å legge ned før man gjør det. Spesielt fordi kommunen tenker å gjøre det før man i det hele tatt har startet planlegging av ny storskole.

LES OGSÅ: Fagforeninger i Hole: – Vi er ikke redde for Robek

Syke og eldre

Men hva med de som er syke og eldre i kommunen vår?

Barnehagebarn og skolebarn har fått spalteplass i lokalavisen, mens det bare er referert så vidt noen linjer fra møter i formannskap og humanitært styre i kommunen vedrørende bygdas bo- og rehabiliteringssenter.

Dette er et sted som det allerede er spart inn til beinet. Og nå får man enda strengere sparekrav igjen. Men hvem skal tale «Sigurd» eller «Emmas» sak som har dette som sitt HJEM?

Ofte er pårørende allerede så slitne når de får en av sine nærmeste på sykehjemmet, at de ikke orker å ta til motmæle mot det som skjer. Pårørende ønsker på samme måte som barnehageforeldre og foreldre til skolebarn at deres nærmeste skal ha et trygt og godt sted å være. Et sted hvor de blir tatt godt vare på.

De små, viktige tingene

Det vi ofte glemmer er at Hole bo- og rehabiliteringssenter er HJEMMET til den som bor der.

De skal være der 24 timer i døgnet – 7 dager i uken. Det er der de skal leve de siste årene av livet sitt. De små tingene blir enda mer viktig nå enn før: måltider, skape hjemlige aktiviteter, en hånd å holde i, noen å snakke med, hygge og ro for de som bor der.

Men slik det nå legges opp til med blant annet bemanning, så blir det langt fra dette i hjemmet til «Emma» og «Sigurd».

Det blir færre på jobb, noe som igjen gjør at man blir tatt senere opp om morgenene, måltidene som du trenger hjelp til tar lengre tid fordi den som hjelper deg også må hjelpe tre-fire andre samtidig. Kos, hygge og prat sammen blir det mindre og mindre av fordi hver pleier på jobb får flere og flere pasienter i tillegg til enda flere oppgaver som skal løses i løpet av vakten. Alt dette mens «Emma» og «Sigurd» sitter tålmodig og venter på sin tur.

Matbudsjett må justeres. Å lage god, variert og næringsrik mat som er en av de viktigste tingene i løpet av en dag når du bor her – kommer under lupen. Kaffekoppen som pårørende fikk tilbud om når de kom på besøk må betales for. Fløte/melk i kaffen kan vi ikke ha på hverdager lenger. Sammenkomster hvor beboerne kunne be sine nærmeste blir mer og mer kun arrangert for beboerne og noen ganger får du ta med én fra din familie. Og IGJEN dette er HJEMMET til «Sigurd» og «Emma».

Når kvelden kommer, må de som hjelper deg starte tidligere for å få alle i seng før nattevakten kommer, fordi de er alene på avdelingen. La oss da håpe at det ikke skjer noe med en av de andre på avdelingen, som gjør at beboeren må ha ekstra hjelp når man er midt i leggetiden. Det er nemlig ikke lett å få til. Kanskje bare en så enkel ting som at «Emma» må skikkelig på toalettet, samtidig som «Sigurd» eller en av de andre på avdelingen blir lagt av pleieren på vakt.

Sykere enn tidligere

De som får plass på Hole bo- og rehabiliteringssenter i dag er mye sykere enn de som fikk plass tidligere. Derfor tar også ting litt mer tid for å gjøre det godt og fint for den som trenger hjelpen.

Hvordan kan jeg si disse tingene? Jo, fordi jeg var en pårørende i 29 år. Jeg hadde min aller nærmeste på sykehjemmet fra hun var 39 år til 68 år, på grunn av alvorlig sykdom. Jeg så hvordan systemet forandret seg år etter år. Jeg så det ble spart inn og kuttet i tilbud hvert år.

De som jobber på Hole bo- og rehabiliteringssenter er forkledte engler. De gir 110 prosent av seg selv hver dag, hver vakt og til alle beboerne. I tillegg til at de er der for deg som pårørende. De fleste blir ekstra nær deg fordi de kommer inn i den mest sårbare tiden i livet til «Emma» og «Sigurd», og til deg som pårørende når sykdommen blir ekstra kritiske og ekstra alvorlig.

Mindre og mindre penger

Men de som jobber og lager hjemmet til «Sigurd» og «Emma» så bra de bare klarer, får dårligere og dårligere arbeidsforhold. Det bevilges mindre og mindre penger til eldreomsorg i kommunebudsjettet. Og penger er som man vet tid - spesielt på et slikt sted hvor man trenger «hjelpende og varme hender»

Er dette i orden? Er dette verdig eldreomsorg? Er det slik vi selv ønsker å ha det når vi en gang trenger ekstra hjelp for å fungere i hverdagen? Det kan skje før vi vet på grunn av sykdom/ulykke, og ikke nødvendigvis alderdom.

Jeg har så mange spørsmål, og lurer derfor på om politikerne ser de faktiske konsekvensene av de innsparingene de nå vedtar. Skulle derfor ønske, og utfordrer egentlig, alle mine politikervenner til å ta to arbeidsvakter på sykehjemmet. Tar dere utfordringen?

Hvor mye har Hole kommune tenkt å spare i administrasjonen? Det har jeg ikke sett bli tallfestet noe sted.

LES OGSÅ: – Se heller på kutt i rådmannens administrasjon

Her må politikerne velge mellom pest og kolera.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags