Eva Bekkelund-Eriksen: Dobbelkommunikasjon skaper mistillit

«Hvorfor den kommunale ledelsen valgte å gå ut med to motstridende versjoner av virkeligheten, kan bare rådmannen og ordføreren svare på», skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

«Hvorfor den kommunale ledelsen valgte å gå ut med to motstridende versjoner av virkeligheten, kan bare rådmannen og ordføreren svare på», skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

«Kutt ut uryddighetene, verbale krumspring og all form for dobbelkommunikasjon», er oppfordringen fra Eva Bekkelund-Eriksen.

DEL

Leserbrev Venstres Terje Røberg har svart på noen av spørsmålene som opprinnelig var stilt til den politiske ledelsen i Hole.

Etter å ha lest Røbergs oppklarende innlegg, kan vi trekke disse konklusjonene:

Måneden før rådmannen la fram budsjettforslaget sitt hadde den kommunale ledelsen neppe full oversikt over den økonomiske situasjonen.

Men den politiske ledelsen og de andre folkevalgte i kommunestyret ble informert om underskudd og krise før valgkampen, uten at de som satt ved makten fortalte dette til velgerne.

Velkjent metode

Tvert om. Den kommunale ledelsen valgte en annen taktikk.

Røberg peker på at de folkevalgte fikk motstridende beskjeder fra den kommunale ledelsen.

Økonomisjefen varslet røde tall i budsjettet, mens rådmannen forsikret at kommunen hadde penger nok og full kontroll. Rådmannen gjentok omtrent det samme i en riksavis etter at budsjettforslaget med kutt og omstilling var lagt fram.

Hvorfor den kommunale ledelsen valgte å gå ut med to motstridende versjoner av virkeligheten, kan bare rådmannen og ordføreren svare på.

En slik dobbelkommunikasjon er velkjent metode i politikken for å dekke over eller vri seg unna ubehageligheter, men ingen klok strategi dersom man ønsker å skape tillit i et lokalsamfunn.

Befolkningsvekst

Høy befolkningsvekst har vært en viktig ambisjon for den sittende politiske ledelsen.

Spørsmålet om 35 prosent vekst de siste 14 årene er årsaken til de økonomiske problemene, er enten blitt tiet i hjel eller bortforklart. Det har også vært tilløp til forherligelse av veksten.

I Dagens Næringsliv innrømmer ordfører Berger at denne politikken har vært feilslått, og vil koste oss dyrt i årene som kommer.

Han bekrefter at den høye befolkningsveksten har spist opp sparepengene som skulle være en buffer i dårlige tider.

Ordføreren sier dette til Dagens Næringsliv: «Kommunen har hatt en enorm vekst og utvikling, med nest størst befolkningsvekst i landet. Tjenestetilbudet til alle innbyggerne har tæret på sparepengene.»

«Stø kurs»

Når man leser dette, er det viktig å huske slagordet til Hole Høyre under valgkampen: «Stø kurs inn i en ny tid.»

Med det vi vet i dag og innrømmelsene fra ordføreren, virker det helt surrealistisk at noen kunne finne på å profilere seg på denne måten. De ansvarlige i Høyre var helt klar over at vi var i ferd med å gå nedom og hjem.

Åpenhet

Røberg gir oss informasjon på en forbilledlig måte. De som er valgt til lederansvar i kommunen må vise samme vilje og evne til åpenhet og ryddig dialog med innbyggerne.

Kutt ut uryddighetene, verbale krumspring og all form for dobbelkommunikasjon.

Hvis den kommunale ledelsen ikke klarer dette, må vi forutsette at redaksjonen i Ringerikes Blad stiller de kritiske spørsmålene.

De ansvarlige i Høyre var helt klar over at vi var i ferd med å gå nedom og hjem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags