Gå til sidens hovedinnhold

Beate Føli og Morten Dåsnes: Omstilling - manglende realisme eller skjulte kutt?

Artikkelen er over 4 år gammel

- Det var totalt ukjent for oss at de med størst og mest verdifulle eiendommer, er de som hadde det vanskeligst i samfunnet, skriver Beate Føli og Morten Dåsnes i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skarstein fastslår i svar på vårt innlegg i Ringerikes Blad at heller ikke flertallskonstellasjonen med H, Frp og KrF tror på julenissen – i alle fall ikke i kommunal sammenheng. Flertallskonstellasjonen tror heller ikke på eiendomsskatt – i alle fall ikke i framtida. I framtida – når flertallskonstellasjonen har «omstilt kommunen til en ny virkelighet» - trenger vi ikke eiendomsskatt.

Da vil vi ha penger til uforutsette behov som millionene til kirke i år, og vi vil ha penger til de store investeringene kommunen står overfor. Men i budsjettet for 2017 finner flertallskonstellasjonen ikke engang midler til økte bevilgninger til kirka og de skyver problemene foran seg ved å utsette nedbetalinga av gjeld.

Det til tross for at vi nå har 13 millioner i eiendomsskatt. For oss i Hole SV er det fortsatt vanskelig å få regnestykket og logikken til å henge sammen. «Omstilling til ny virkelighet» høres ut som modernisert versjon av «å tro på julenissen».

Skatt er nødvendig og rettferdig

Hele vårt samfunn er bygd på at vi betaler inn til fellesskapet gjennom skatter og avgifter. Vårt skattesystem gjør at vi har utvikla et av verdens beste velferdssamfunn med små forskjeller. Eiendomsskatten er en del av dette systemet som kommunene kan benytte seg av, og de aller fleste kommunene gjør det. For oss er det uforståelig når Skarstein hevder at eiendomsskatten «spesielt rammer de som sliter fra før».

Det var totalt ukjent for oss at de med størst og mest verdifulle eiendommer, er de som hadde det vanskeligst i samfunnet. Derimot er vi vel kjent med at flertallskonstellasjonen på Stortinget så vel som i Hole kommune, står for en politikk med skatteletter til de rikeste, svekking av velferdstilbudet og økte forskjeller mellom folk.

Vi har valgmuligheter

I Hole har vi for 2017 mulighet til å heve eiendomsskatten til 3 promille som Ringerike har, eller til 4 promille. Hole SV mener vi bør heve den til 3 promille slik at barnehager, skoler og pleie- og omsorgstjenesten har økonomi til å sette inn vikarer ved sjukdom.

Det vil gi et bedre tilbud til barna våre og til sjuke og pleietrengende, og samtidig lette arbeidsdagen for ansatte som i 2016 har ytt ut over det en kan påregne over tid. Eiendomsskatten gir ved nåværende sats på 2 promille 13 millioner i inntekt. Når flertallskonstellasjonen vil fjerne den inntekten i framtida, bør de være tydelige på hvilke tjenester som skal reduseres.  Det holder ikke å pakke det inn i floskler om "omstilling til ny virkelighet" som om ingen vil merke de nedskjæringene det vil innebære.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken