Folkehelseinsituttet: Rundt 300 får livmorhalskreft hvert år

Vaksine: HPV-vaksine mot livmorhalskreft.

Vaksine: HPV-vaksine mot livmorhalskreft. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I dette innlegget forklarer overlege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Didrik Vestrheim, hvorfor han mener det en leser kaller «vaksinereklame» er nødvendig.

DEL

LeserinnleggTilsvar på innlegget «Prøver å lukke øya for vaksinereklamen».

Livmorhalskreft skyldes viruset HPV. En vaksine mot dette viruset kan derfor også forebygge livmorhalskreft. Legemiddelmyndighetene har godkjent HPV-vaksinene ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger.

Som alle andre legemidler er HPV-vaksinene godkjent både hos internasjonale og nasjonale legemiddelmyndigheter før de ble tatt i bruk. Ut over allergiske reaksjoner er det ikke dokumentert hverken i Norge eller internasjonalt at HPV-vaksine har vært årsak til alvorlig sykdom.

70 prosent blir smittet

Det har blitt stilt spørsmål om HPV-vaksinasjon kan knyttes til et sammensatt symptombilde (POTS) med blant annet rask puls, svimmelhet og tretthet. Dette er særlig registrert i Danmark.

Symptombildet ses også blant ikke-vaksinerte. Legemiddelmyndighetene har undersøkt dette nærmere og har ikke funnet holdepunkter for at disse symptomene skyldes vaksinen.

LES OGSÅ: Sto i kø for å få HPV-vaksine

Mange unge

HPV-infeksjon er vår vanligste seksuelt overførbare infeksjon. Omlag 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder. Livmorhalskreft og konsekvensene av langvarig HPV-infeksjon er alvorlige og rammer ikke bare de eldste aldersgruppene.

I Norge får hvert år rundt 300 kvinner livmorhalskreft og rundt 70 kvinner dør årlig av denne sykdommen. Mange av de som overlever får langvarige plager på grunn av kreftbehandlingen.

Nesten halvparten av de nye tilfellene med livmorhalskreft oppstår hos kvinner under 45 år og flest nye tilfeller oppstår i aldersgruppen 35-39 år. Årlig må ca. 3.000 norske kvinner få operert vekk alvorlige forstadier til livmorhalskreft, mange av disse er unge og har enda ikke fått barn. Gravide som tidligere har tatt denne operasjonen har økt risiko for abort og for tidlig fødsel.

HPV-vaksinen beskytter mot forstadier til livmorhalskreft og livmorhalskreft. Vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Nå får kvinner født 1991 og senere også tilbud om gratis HPV-vaksinen siden den har vist å ha god effekt også for denne gruppen. Beskyttelsen vaksinen gir er svært god. Studier viser mer enn 90 % beskyttelse mot alvorlige forstadier til livmorhalskreft.

Så lenge oppfølging av de første vaksinerte har pågått (ni år) er det ingen tegn til at beskyttelsen avtar. Oppfølging av de vaksinerte over tid vil vise om det er nødvendig med en oppfriskningsdose (boosterdose) senere i livet for å forlenge beskyttelsen.

LES OGSÅ: Vaksinedebatten fortsetter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags