Ikke lett å være ufør og måtte slåss mot det offentlige | May-Britt Paulsen

KOSTBARD: - Skal virkelig tannlegebehandling kun være for dem som har råd? Spør May-Britt Paulsen i dette innlegget. Illustrasjonsfoto

KOSTBARD: - Skal virkelig tannlegebehandling kun være for dem som har råd? Spør May-Britt Paulsen i dette innlegget. Illustrasjonsfoto

Av

Da jeg fikk tannpine, fikk jeg føle hvor bakvendt lovverket er, skriver May-Britt Paulsen i dette innlegget.

DEL

MeningerÅ være ufør i Norge er ikke lett når man skal slåss med det offentlige. Er man så uheldig å komme i en situasjon at man blir ufør av en eller annen grunn, må man følge regelverket til punkt og prikke.

Det er ofte som å stange hodet i veggen om man skal ha noe innvilget. Man sliter ofte med å få endene til å møtes om man får uforutsette utlegg eller må kjøpe noe som har gått i stykker.

Når man i tillegg får tannproblemer går økonomien rett vest. Da jeg fikk tannpine, fikk jeg føle hvor bakvendt lovverket er. Selv er jeg ufør av flere grunner, hvorav en av dem gjør at jeg har rett på tannlegedekning.

Mangler dokumentasjon

Problemet er at tannlegen må ha et skriv fra Nav om at man er ufør, og grunnlaget for hvorfor man er ufør. Etter utallige ringerunder fram og tilbake står jeg like langt. Tannlegen må ha bekreftelsen de er påkrevd fra fylkeskommunen, ellers må man dekke alt selv.

May-Britt Paulsen

ufør

Hønefoss

Nav nekter skrive ut dette, da de ikke har lov til å skrive noe om grunnlaget for uføretrygd. I mellomtiden går tannpinen over i verkebyll. Man får beskjed om at 80 prosent får brevet, så man bare må mase til man får det. Resterende 20 prosent ender opp med å måtte velge matbudsjett eller tannlegeregningen, siden Nav nekter å skrive ut annet enn bekreftelse på at man er ufør, da det er alt de har lov til, ifølge regelverket.

Er dette en utspekulert måte satt i verk av fylkeskommunen for å spare utgifter? Hvordan kan man sette opp regler for dekning som går så imot hverandre? Tannlege skulle vært inkludert under helse som resten av kroppens lidelser, da dette jo er en viktig del.

Betennelsen setter seg

Tannpine er faktisk verre enn mange andre smerter, spesielt når betennelsen setter seg og hamrer løs rundt tannrøttene. Skal virkelig tannlegebehandling kun være for dem som har råd?

Få inn regler som letter hjelpen i stedet for en regel som gjør at det er opp til flaks om man finner en saksbehandler med empati nok til å bryte loven om at de ikke skal skrive årsak til hvorfor man trenger dette dekket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags