– Jeg er redd for å bli gammel og pleietrengende | Brit H. Walbækken Bøhler

FRYKTER FRAMTIDEN: Brit Helen Walbækken Bøhler.

FRYKTER FRAMTIDEN: Brit Helen Walbækken Bøhler. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Pleie og omsorg bør deles ut etter behov, ikke etter størrelsen på lommeboka, skriver Brit H. Walbækken Bøhler i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerJeg er redd for å bli gammel på Ringerike, Runar Johansen, og ditt leserinnlegg gjorde meg enda mer engstelig. Den taksameter-eldreomsorgen som du skisserer skremmer meg virkelig. 

Man skal få en «basis-pakke», og alt ut over det må den eldre eller dens pårørende betale mer for. Jeg føler jeg får frysninger langt nedover ryggen av en slik kynisk og menneskefiendtlig tankegang.

  • «Fylle opp vannglass 2 kr»
  • «Trøste engstelig beboer 50 kr»
  • «Ekstra toalettbesøk 30 kr – pluss ev. smusstillegg»

Er det en slik prisliste du tenker deg?

Brit H. Walbækken Bøhler

Medlem av hovedutvalget for helse, omsorg og velferd for Solidaritetslista, medlem av Rødt.

LES OGSÅ:

Velferdsprofitører

For å snakke et språk du forstår, blåruss-språket. Er du klar over hvor mye ressurser vi måtte bruke på å administrere et slikt system? Hvor mye ressurser som kunne vært brukt til ren konkret omsorg som du med din taksameter-eldreomsorg ville kaste bort på rene administrative kostnader?

Jeg forstår at du ønsker private tilbydere – velferdsprofitører – inn på markedet, men tror du det blir mindre administrasjon av den grunn? Og for fortsatt å holde oss til blåruss-språket, om det er privat aktører eller det offentlige som utøver tjenesten er det fremdeles «kunden» som betaler for de administrative kostnadene.

Prioriteringer

Du er blåruss, jeg har arbeidet 30 år i helsesektoren. De 30 årene har gjort meg mer og mer overbevist om at er det en sektor hvor markedsøkonomisk tankegang og New Public Management virkelig er feil, så er det helse- og omsorgssektoren. Pleie og omsorg bør deles ut etter behov, ikke etter størrelsen på lommeboka eller hvor mye «kunden» er villig til å betale.

Du sier vi må tenke nytt i eldreomsorgen, jeg foreslår at vi tenker nytt når det gjelder kommunepolitikken. Politikk handler om prioriteringer. For meg er flere sykehjemsplasser og økt grunnbemanning i hjemmetjenesten viktigere enn økte politikerhonorar og sponsing av snø på Ringkollen.

Hvis vi som politikere gjør de riktige prioriteringene nå, kan jeg gå alderdommen trygt i møte. Da slipper jeg som gammel og pleietrengende å være redd for at jeg må be en av ungene vipse over en hundrings før jeg trekker i ringesnora og bestiller et ekstra toalettbesøk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags