Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egil Lyng: Er du tilfreds?

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det å være tilfreds med eget liv, er i utgangspunktet positivt. Et uttrykk for at vi opplever å ha det bra, skriver Jan Egil Lyng i ukens Noe å tenke på.

Noe å tenke på Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men det finnes også en annen side ved begrepet. Den danske legen Søren Ventegodt bruker i sin bok «Livskvalitet», begrepet tilfredshet om noe man oppnår ved tilpasning. Tilpasning over tid til det livet vi lever. Ifølge ham kan det være bra, vi tilpasser oss noe vi ikke kan få gjort noe med, men det kan også være en felle vi faller i – en felle som får oss til å tilpasse oss til et liv vi egentlig ikke er helt fornøyd med.

Er det slik?

Jan Egil Lyng

Coach

Jeg tror han har et poeng. Kanskje er det slik med oss mennesker som med sirkuselefanten som sto bundet med en tynt tau og enkelt kunne kommet seg løs, men som for lenge siden hadde lært at det ikke gikk an. Derfor kan det være slik at tilfredshet inneholder et element av resignasjon. Vi har over tid lært oss til å leve med det livet vi har. Vi har tilpasset oss.

Kanskje er det bra med tilpasning, men faren med det er at vi gir opp våre drømmer – det vi dypt inne ønsker å oppnå.

Det er min erfaring at når mange er tilfreds med det livet de lever, er det fordi de ikke har noen drømmer. Livet er bra som det er. Det er fint, for et godt liv handler stort sett om å ha det godt med seg selv og andre mennesker, og gjøre noe vi virkelig liker.

Men jeg vet at det også finnes mange med en drøm de har gitt opp fordi de ikke har nok tro på seg selv. Om det er slik med deg, gjør noe med det. Bygg opp din egen selvfølelse og tro på at det er mulig å oppnå det du vil. Trenger du hjelp – så søk hjelp.

Underveis mot det du vil oppnå– vær tilfreds med små og store fremskritt på veien mot det du vil og nyt livet! Det å kunne nyte livet vi har fått, er kanskje ett av de viktigste målene vi kan sette oss!

Flere tanker fra Lyng:

Kommentarer til denne saken