Ord blir fattige i HBK-krisa – også temmelig meningsløse. Det gjelder Ringerikes Blads, og det gjelder mine.

Redaktør Bjørn Harald Blaker tvinges riktignok til å mene noe om årets pinligste nyhet fra Ringerike. Det er jobben hans. Han analyserer situasjonen sent, men godt! Likevel er lederen han skrev forleden lite relevant.

Hvorfor?

Fordi dramaet på Aka arena handler om liv og død – ikke om justeringer i en strategiplan.

BAKGRUNN:

Det er korrekt at klubben mangler poeng, spillere, ledere, styring, sjel og sunne verdier. Likevel er dette luksusproblemer – dessverre!

Situasjonen er mye alvorligere enn den stusslige sisteplassen i Obos-ligaen. Dette er det viktig å være klar over.

HBK har overtrukket kontoen sin med ca. seks millioner. Skrekk & gru! Jeg orker ikke å bruke flere ord på hvorfor og hvordan klubben kunne havne i ei så katastrofal hengemyr, men vil si noe om hva som må til for kare seg ut av den. Og da snakker vi fortsatt ikke om den sportslige krisa, men den eksistensielle.

 

Et eksempel

Pengemangelen er katastrofal. Et tilfeldig valgt eksempel forklarer noen av HBKs mange utfordringer: Ringerikes Blad.

Lokalavisen er en middels stor og lønnsom virksomhet. Avisen forventes å bidra økonomisk til HBK. Det gjør den også – på sin måte.

HBK genererer hundrevis av spaltemeter for Ring Blad. Stoff som er med på å gjøre lokalavisen relevant. Klubben får gratisannonser i retur. Avtalen gjør at Ringerikes Blad i realiteten tjener penger på HBK. Det er lov å være smart, men akkurat nå må flere være villig til å gi mer og kreve mindre. Hvis ikke er HBK steindød.

I kretsen rundt HBK finnes mange bidragsytere, og en håndfull sjenerøse «onkler», som gir mer enn de krever. I regionen finnes det også store og lønnsomme virksomheter som ofrer «vekslepenger» til HBK, eller som ikke deltar i spleiselaget overhodet.

Ingen kan kritisere dem for dette. Det er likevel mulig å argumentere for at det ikke bare er nødvendig, men også lønnsomt å bidra til HBK. Trolig er det vesentlig smartere enn det HBK selv har evnet å fortelle de siste årene. (Og som klubben i løpet av denne sesongen dessverre har mistet troverdighet til å kunne argumentere for.)

I HBK-krisa må det akutte løses først. Klubbens «onkler» må opp med krise-millioner. I motsatt fall vil klubben dø i løpet av kort tid. Det er imidlertid ikke automatikk i at «nødhjelpen» kommer fra normalt hold.

LES OGSÅ: Thoresen-familien vil investere i eiendom, ikke spekulere i aksjer og valuta

I tenkeboksen

Onklene er i tenkeboksen.

Ikke fordi lommebøkene deres er slunkne, men fordi altfor mange av oss står tafatte og passive på sidelinja. At mange er desillusjonerte er høyst forståelig. Situasjon bekymrer likevel onklene. Skal onklene overbevises og HBK reddes – må mer solidaritet og mer penger mobiliseres raskt.

Klubben kan ikke forvente noe som helst. De kan bare be på sine blodige knær om tilgivelse og forståelse. Dette må skje med større oppriktighet, mer åpenhet, mer ærlighet og større ydmykhet. At klubben i neste omgang må rydde i egne rekker og strategidokumenter, er en selvfølge.

Foreløpig virker det ikke som om klubben engang har fattet dette. Det eskalerer krisen at de fortsatt oppfattes som «bukkekjekke» og kravstore.

LES OGSÅ PULS-KOMMENTAR: Unne og beundre

«Ekte» penger og engasjement

HBKs dilemma nå handler altså om en akutt mangel på «ekte» penger og ekte engasjement.

Palerud Trykk er en liten Hønefoss-bedrift med flittige hender og bankende HBK-hjerter. Palerud bidrar med gratis trykksaker, men med mye mer. Prosentvis av selskapets overskudd, er Palerud en større bidragsyter til HBK enn Ringerikes Blad, Ringerike Sparebank, Hønefoss Sparebank, Vidar, Økonomihuset, RingeriksKraft og Aka – til sammen!

Det finnes personer som HBK skylder en stor takk. Palerud-familien er en av dem – Thoresen-familien er en annen. Arne Vidar og en håndfull andre kan også stå rake i ryggen med HBK-capsen høyt hevet. Men «menigheta» er liten, sårbar og føler seg trolig alene i et hav av utfordringer! De må raskt få hjelp av flere hønefosspatrioter med kloke hoder, åpne sinn og tykke lommebøker.

HBK-fans får be til høyere makter om at grillsesongen har vært bedre enn sommerværet, og at det fortsatt er fart i eiendomsmarkedet. HBK-tilhengere får også håpe at bygg og anleggsbransjen går så de griner, og at bankene fortsatt genererer overskudd i mangehundremillioners-klassen. Hvis også ørretfisket har vært bra, pleier det å lette på trykket …

Selv om «storoksene» – med og uten private bankhvelv og fiskevann – i praksis avgjør dette, må Harald Blaker og alle vi andre ofre mer. Blaker har blanke våpen til disposisjon som han bare delvis utnytter. Han kan inspirere til mye større positivitet, patriotisme og forståelse for samfunnsbyggeren HBK. Han kan også slå kølla i bordet, og forlange at Amedia (eierselskapet dit Ring Blad sender sine overskudd) bidrar reelt.

Spørsmålet er om Harald og vi andre på grasrota gidder. Spørsmålet er om klubben evner å inspirere oss til noe som helst. Spørsmålet er om tilstrekkelig mange ser sammenhengen mellom Ringeriksregionen, vekst, egen lommebok og HBKs videre liv. Det løser dessverre ikke krisen alene at Palerud og noen andre blør skikkelig for drakta.

Gode unnskyldninger

Selv når det brenner på dass, produserer noen av oss bare ord ... mens andre produserer gode unnskyldninger for å kunne se en annen vei.

Hvem kan klandre dem?

Ikke jeg, og definitivt ikke HBK!

LES OGSÅ: Rune Skarsfjord: – De kan sparke spillere og trenere hvis de vil

LES OGSÅ: HBK-trener Rune Skarsfjord kan være på vei bort

PS: På siste hjemmekamp kjøpte vår kloke sykehusdirektør Per Bleikelia lodd for et firesifret beløp. I tillegg hadde han frakken full av ubrukte kampbilletter. Et reinspikka støttekjøp fra egen lomme.

Sykehusdirektøren skjønner bedre enn de fleste hva som er nødvendig medisin for HBK. Han skjønner også hvorfor det er viktig at den dødssyke pasienten bringes ut av koma. Inspirert av Per skal jeg gjøre det samme som ham på neste hjemmekamp. Loddkjøp er nyttigere enn ord … men ikke nok.

Mange må på banen med større vilje og kraft. Om vi kollektivt bestemmer oss, er seks millioner en bagatell. I motsatt fall er det døden. Dette er HBKs reelle drama.

En klubb og en region som omtales på Dagsrevyen som «this years looser», kan koste oss alle dyrt. Ikke bare for de lokale hjørnesteinsbedriftene som skal skape flere arbeidsplasser, mer vekst, mer positivitet og større overskudd i regionen.

Å la HBK dø nå, vil være en kollektiv ulykke av historiske proporsjoner.

LES: Ringerikes Blad svarer Terje Andersen om HBK-krisen: Money talks

Terje Andersen

Mangeårig HBK-patriot

LES FLERE FERSKE INNLEGG I HBK-DEBATTEN:

LES OGSÅ LEDER: "Du kainn itj gå på null"

LES KOMMENTAR:

Les også

Bærebjelkene har sviktet