Gå til sidens hovedinnhold

Terje Andersen: Det må vaskes grundig i korridorene på Aka arena

Artikkelen er over 5 år gammel

2015-sesongen startet med et tapssjokk, og endte med nedrykk for HBK. Nå bør ledelsen stille sine plasser til disposisjon, skriver entuasist Terje Andersen i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Marerittsesongen 2015 er over.

Det gikk som noen fryktet allerede i mai. For HBK ble sesongen en sammenhengende bekreftelse av Murphys lov: Alt som kunne gå galt, gikk galt!

Murphys lov er uegnet som unnskyldning. Fotballfloskler som «stang ut» blir også patetiske når vi står med begge beina i 2. divisjon. Nøkkelpersonene i HBK må ta ansvaret og konsekvensen for miseren. Slik er spillets regler – dessverre.

Serien startet med et sjokk

Elendigheten startet mandag 6. april kl. 16.45. Da ble Hønefoss ydmyket av dumpekandidat Follo i seriepremieren. Årets første kalddusj var et ubehagelig sjokk. Siden skulle det bli flere. Blåfrosne HBK-supportere har i hele år hungret etter litt idyll og noen solskinnsdager. De har det ikke vært mange av.

Det siste, visne halmstrået ble røsket opp med roten i det 91. minutt på Kristiansund stadion. 17 år i norsk toppfotball er over for HBK. Mon tro om vi noen gang får oppleve det igjen.

LES SPORTSKOMMENTAR: – Nedrykket er ingen krise

Mangler kontakt med grasrota

En kort pause i tristessen opplevde vi under sommerens dugnad. Aksjonen var inspirert av Palerud, og fulgt opp av TBA, og en rekke ildsjeler. Et samhold sto opp fra de døde. Aksjonen var en sterkt medvirkende årsak til at HBK unngikk skifteretten.

Folkeaksjonen kunne ikke klubben gjennomført selv.

HBKs mangel på nærhet og forståelse for grasrota, er bare ett av flere urovekkende trekk ved klubben. Ingen oppnår suksess uten å vinne hjertene til de som forventes å fylle tribunene – enten de sitter på skinnseter eller står bak mål. Om klubben har skjønt dette, har de ikke evnet å gjøre noe med det.

Rævkjørt

HBK ble ikke bare sportslig rævkjørt i 2015-sesongen.

Klubben ble også kjørt i «grøfta» økonomisk. Fram til midtsommeren tapte HBK 1 million kroner – hver måned (!). Da styret trakk i nødbremsen, viste kontoutskriften minus seks millioner.

Det kom tilsynelatende som et sjokk på klubben at melkekua denne gangen ikke sto parat til å kompensere for HBKs udugelighet. Derfor ble krisen så dramatisk og ødeleggende.

Det er vanskelig å karakterisere årets innsats – på og utenfor banen- som noe annet enn en fiasko, forårsaket av et dårlig håndverk og ukunnskap. Mer skånsomt kan det ikke sies. Det må ikke overraske noen at fiaskoer får konsekvenser – mange av dem er ikke spesielt hyggelige.

Normalt blir ansvarlige løst fra sine kontrakter og fratatt sine verv når de roter det til. At både HBKs trenere, ledere og styre fortsatt sitter, er oppsiktsvekkende.

Hovedforklaringen er et paradoks: Økonomistyringen har vært så dårlig at klubben ikke har hatt handlefrihet til å ta grep. Slik har vondt blitt verre.

Sjikane

Fungerende styreleder Knut Kjær Berntsen innser trolig at nøkkelpersonene i HBK har lite å være stolte av. Private bedriftsledere som hadde skjøttet virksomheten tilsvarende, hadde trolig vært ilagt konkurskarantene og tilhørt Nav-statistikken.

Offentlige ledere som hadde prestert på dette nivået, hadde blitt omplassert på et kontor nederst i gangen – uten definerte oppgaver verken før eller etter lunsj.

LES OGSÅ: Rune Skarsfjord er imponert over håndteringen, men ikke over at HBK-krisen oppsto

Likevel velger Berntsen å fokusere på utenforliggende utfordringer og plager. I forrige uke begikk styrelederen et leserinnlegg der han tok et oppgjør med enkelte supportere, som etter styreformannens oppfatning var de for aktive og tøffe i sin kritikk.

Berntsen mener at klubbens nøkkelpersoner utsettes for sjikane på Facebook. Styreformannen var også kritisk til de som var enige i kritikken, og trykket «like» (!).

Vi ble alle oppfordret til å gå i oss selv og tenke oss om. Den oppfordringen er det nærliggende å sende i retur.

Anmeldelse eller dialog

Siden styreformannen ikke legger fram noen eksempler på den påståtte sjikanen, er det vrient å vurdere om Berntsen bare sutrer, eller om han faktisk har et poeng. Ærekrenkelser er en alvorlig sak – forutsatt at man har en ære som fortsatt kan krenkes.

Noen kan kanskje føle sympati for Berntsens rop om hjelp. Mange ser at «nettroll» som misbruker sosiale medier er en alvorlig utfordring. Mobbing er uakseptabelt i alle former, og på alle plattformer. Normalt er ofrene for nettmobbing sårbare tenåringer, og kvinner som sextrakasseres av idiotiske gamle griser.

Det er ytterst sjeldent at ressurssterke voksne menn i fremskutte maktposisjoner, føler seg forsvarsløse og støtt av ting som legges ut på sosiale medier.

Dersom sjikanen virkelig er grov og utålelig, bør Berntsen vurdere en politianmeldelse. Dersom vi derimot snakker om en mer eller mindre begavet utøvelse av ytringsfriheten, anbefaler vi Berntsen å vende det andre kinnet til, og åpne for en dialog. Voksne folk bør kunne møtes og drøfte sin uenighet. Vi innser imidlertid at dette kan føles fremmed, dersom man ikke har en kultur for det.

Er det «innafor» ..?

Spørsmålet koker ned til hva som etter Berntsens mening er akseptabelt å mene om HBK.

Er det «innafor» å mene at klubbens ledelse for lengst burde pakket sine snippesker?

Er det «innafor» å mene at HBK er «i møkka» fordi mange har satt seg selv foran klubben?

Er det «innafor» å mene at klubben har sviktet fundamentalt strategisk, sportslig, økonomisk og sosialt?

Er det «innafor» å mene at klubben lenge har vært en skandaløs dårlig arbeidsgiver, som har brukt mennesker som om de var engangs-mopper, og som aldri har lyktes i å skape en anstendig arbeidsplass?

Er det «innafor» å mene at klubben ikke har evnet å lytte til utenforstående?

Er det «innafor» å mene at nye koster og nye ideer er tvingende nødvendig for å gjenreise klubben?

Er det «innafor» å mene at dagens regime vil svekke HBK ytterligere dersom det får fortsette?

Er det «innafor» å mene at bukkene ikke kan og ikke bør få anledning til å evaluere havresekken?

Samme konklusjon

Meninger som dette kan presenteres i et mer eller mindre sofistikert språk. De kan sies av mer eller mindre stuereine personer. De kan sies åpent eller i lukkede rom. Konklusjonen blir likevel den samme:

GÅ!

I dag står HBK ribbet tilbake. Mye må skje raskt dersom klubben skal reddes. Jeg oppfordrer styreformann Berntsen på det sterkeste til å fremskynde årsmøtet, og forberede klubbstyret på å stille sine plasser til disposisjon.

«Nye Hønefoss»

På vei ut av døra oppfordrer jeg Berntsen til å avvikle de ansettelsesforholdene som kan avsluttes innenfor arbeidslivets spilleregler. Jeg oppfordrer samtidig Berntsen til å starte en prosess med dem som ikke kan eller vil se at de står i veien for «Nye Hønefoss».

Det må vaskes grundig i korridorene på Aka arena. Det må skje med kraftig lut og med nye koster.

I mellomtiden fortjener alle en anstendig behandling. Det gjelder tillitsvalgte, trenere, ledere, ansatte og brysomme supportere. La oss være enige om at HBK har allerede skapt nok tapere.

LES OGSÅ: Rolf-Magne Walstad er ferdig i Hønefoss

Ikke godt nok

Ingen kritikere jeg kjenner mener at noen i HBKs ledelse med fullt overlegg har vært idiotiske, late eller uredelige. Alle har gjort så godt de har evnet. Det har bare ikke vært godt nok.

Når det gjelder styreformann Berntsens bekymringsmelding i Ringerikes Blad, tror jeg det er fornuftig å avvente politiets eventuelle etterforskning.

Jeg har tatt feil før, men inntil videre velger jeg å tro at aktivitetene på sosiale medier er en av HBKs og Berntsens mer marginale utfordringer akkurat nå.

Det råtipset håper jeg er «innafor».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.