Gå til sidens hovedinnhold

Ringerikes Blad svarer Terje Andersen om HBK-krisen: Money talks

Artikkelen er over 6 år gammel

Andersens omtale er lekkert språklig presentert, men det gjør den ikke sann, skriver ansvarlig redaktør Bjørn Harald Blaker i dette svaret til Terje Andersen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en fryd å lese Terje Andersens fortellerkunst.

LES INNLEGGET FRA ANDERSEN: «You say it best, when you say nothing at all»

Få mennesker i denne regionen har ordet mer i sin makt.

Andersen har også et imponerende engasjement, og få bruker mer energi og kreativitet på klubben i våre hjerter, HBK. For dette har han gjort seg fortjent til både takk og beundring.

Holde kjeft?

Denne uken må lokalavisen og redaktøren tåle Andersens skarpe penn i leserinnlegget «You say it best when you say nothing at all».

I denne sammenhengen kan det forstås som: «Du gjør minst skade når du holder kjeft.» Vi forstår budskapet som at dersom lokalavisen ikke vil eller «gidder» bidra med penger til å redde HBK nå, er det best om vi holder kjeft.

Ja, HBK-entusiast Terje Andersen, kanskje burde vi sagt:

«Vi beklager at lokalavisen, gjennom ansvarlig redaktør, gjorde et forsøk på å dele en forståelse av situasjonen, og noen velmente ideer om hvordan HBK kan samle og bygge bankende hjerter over tid. Vi beklager at vi åpnet munnen i stedet for lommeboka. Vi burde visst bedre. Vi burde holdt kjeft. Andersen har helt sikkert rett i at engasjerte uten penger gjør mest for HBK når de ikke sier noen ting overhodet.»

Nei, vi kan beklage mye, men ikke engasjementet.

Trenger penger også

Vi er smertelig klar over at den økonomiske krisen nå må løses med kroner og ikke ord eller ideer.

Alle kan ikke bidra med kroner, slik at det monner, men alle som er glade i HBK, topp eller bredde, kan bidra med engasjement. Vi er dypt takknemlige for fotballens historisk rause velgjørere.

Samtidig vet vi at nye HBK må bygges på mer enn de rike onklenes uvurderlige bidrag. HBK må holde to tanker i hodet samtidig, selv om den ene haster mest.

BAKGRUNN:

I tykt og tynt

Mange samarbeidspartnere har fulgt HBK i tykt og tynt, i oppturer og nedturer, i frustrasjon og glede. Mange kan tenke seg å gjøre det i det videre også, fordi det løfter en region og gleder tusenvis av barn og unge.

Samtidig er det slik at enkelte opplever at engasjementet til tider er en belastning, rent omdømmemessig. Kanskje er slik at de gjør minst skade ved å gi, gjøre eller si «nothing at all»? Da slipper man i alle fall å bli beskyldt for ikke å gi nok.

Andersens omtale av Ringerikes Blad kan tjene som et eksempel på hva det dreier seg om. Han beskriver nå avisen som en virksomhet som har delskyld i HBKs pengeproblemer, som skor seg økonomisk på HBK, som får servert metervis med relevant innhold fra klubben, og som bryter både etiske og formelle lover gjennom å bruke annonser som valuta.

Andersens omtale er lekkert språklig presentert, men det gjør den ikke sann. Derimot er den egnet til å gjøre lokalavisens kommersielle engasjement i klubben belastende.

Dyrk engasjementet

Splitt og hersk, og å samle om en ytre fiende, har dokumenterte effekter. Det samme kan neppe sies om å gjøre hverandre til fiender internt.

  • I stedet for å sette engasjement opp imot hverandre, tror vi på å samle det.
  • I stedet for å kreve kjærlighet, tror vi på å samle dem som elsker.
  • I stedet for å avvise engasjement som ikke er stort nok, tror vi på å bygge på engasjementet som er der.

Sett pris på

Vi forstår at Andersen har innsideinformasjon om at de rike onklene trenger å se mer mobilisering av både engasjement og kroner i det små før de vurderer å åpne lommeboka på nytt.

Om han har rett, er det et par ting som kan bli avgjørende. Om vi greier å:

  • Ta godt vare på dem som engasjerer seg.
  • Framsnakke dem som gjør noe, selv om det er lite, og selv om det kanskje ikke er helt riktig i alles øyne.
  • La det være en hedersbetegnelse å være supporter, kommersiell eller moralsk bidragsyter, ikke en belastning.

Andersen har ordet i sin makt, og bruker engasjement på en strålende måte når han skryter av dem som, på private eller bedrifters vegne, bidrar til og for HBK.

Dersom flere gjorde akkurat det, er forutsetningene for å redde HBK på kort sikt, og bygge et bredere engasjement over tid, bedre.

Bjørn Harald Blaker

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad

 

Kommentarer til denne saken