Sportskommentaren: – Nedrykket er ingen krise

Frode Lafton og Erik «Panzer» Hagen bør være to ressurspersoner for HBK i framtiden. I tillegg finnes det en rekke tidligere HBK-spillere som kan bidra til å gjøre tilværelsen lys for Hønefoss Ballklubb etter nedrykket fra 1. divisjon.

Frode Lafton og Erik «Panzer» Hagen bør være to ressurspersoner for HBK i framtiden. I tillegg finnes det en rekke tidligere HBK-spillere som kan bidra til å gjøre tilværelsen lys for Hønefoss Ballklubb etter nedrykket fra 1. divisjon. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

HBK har rykket ned. Etter 17 år i de to øverste divisjonene, stoppet det brått og brutalt søndag.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Selv med én kamp igjen å spille, vil sesongen 2015 for alltid stå skrevet med svart i HBK-historien.

Tilværelsen i norsk toppfotball er over for denne gang.

MEN – dette betyr ikke slutten, selv om det i lang tid har sett svart ut både med tanke på spillerlogistikk, økonomi, styresammensetning og administrasjon.

Ikke vet vi om trenerteamet med Rune Skarsfjord i spissen fortsetter – og ikke vet vi om det er til klubbens beste OM de fortsetter.

Men for HBK har det sett vanskelig ut før.

Karret seg opp igjen

I 2007 var klubben nær ved å rykke ned etter en svak sesong. Laget karret seg så vidt over nedrykksstreken, men ut forsvant både spillere og trenere etter sesongslutt. HBK sto ribbet tilbake.

Det man ikke visste da, men som vi senere var vitne til, var at omstillingen skulle bli til en æra i klubbens historie.

Ole Bjørn Sundgot stilte på sine første HBK-treninger i januar 2008, med ni spillere. Arenaen var den lille kunstgresshallen i Idrettsparken.

Men Sundgot dro lasset i spann med flere lokale profiler, deriblant spillerne Frode Lafton og Benny Olsen, og havnet på en utrolig sterk 5. plass i 1. divisjon, bare slått av Odd, Sandefjord, Start og Sogndal.

En utrolig sterk prestasjon.

LES OGSÅ: Sundgot årets trener

Det som skjedde i 2008, var en sterk lokal dugnad. En dugnad som la grunnlaget for prestasjoner som gjorde at man kunne feire opprykket til eliteserien senhøsten 2009.

ALLE husker vi opprykkskampen mot Sogndal som endte 0–0 på AKA Arena – et fullsatt AKA Arena.

FRODE LAFTON: – Grein da fløyta gikk

Nå er tiden inne for en like stor lokal dugnad som den i 2008 – om ikke større.

– Hvor ble det av "Panzer?"

Kompetansen finnes. Det vet vi, og vi har mange ganger stilt oss spørsmål om hvorfor HBK de senere årene ikke har hatt bruk for kompetansen til Erik «Panzer» Hagen, tidligere utenlandsproff i Russland og England, norgesmester med Vålerenga og 28 A-landskamper, men sendt på dør av HBK den dagen han på grunn av sin hofteskade ikke lenger kunne spille fotball.

Vi ser det som en selvfølge at «Panzer» nå blir trukket inn varmen på en eller annen måte. Hans kompetanse, navn og status kan og bør være unik i det HBK nå skal forsøke å (gjen) skape – både på og utenfor banen.

Det samme gjelder selvsagt Frode Lafton, Morten Bakke, Lars Lafton, Benny Olsen, Kristjan Örn Sigurdsson, Leo Olsen, Kjetil Byfuglien, Lennart Steffensen, og eventuelt andre, som får unnskylde hvis de føler seg uteglemt.

Med andre ord – det finnes nok av fotballkompetanse i distriktet. Det gjelder bare å bruke den for det det er verdt, enten det gjelder sportslige oppgaver i så vel A-lag som aldersbestemte lag, administrative oppgaver eller styreoppdrag.

HBK kan ha bruk for dem alle.

Dårlig stemning i garderoben

Rolf-Magne Walstads andre periode er snart over. Kanskje er det bra. Walstads andre periode i HBK har ikke vært noen suksess. Det går først og fremst på hans vurderinger i forhold til spillerlogistikk.

Vi har hele tiden satt spørsmålstegn ved Walstads forkjærlighet til å sikre seg spillere fra andre kontinent.

Med noen få unntak, har de aller fleste vært direkte feilinvesteringer, men det toppet seg i 2015, med dårlig innsats på banen og en problematisk garderobekultur.

Ringerikes Blad stilte tidlig spørsmål om den flerspråklige kulturen i årets utgave av HBK var et problem. Svaret fra Rune Skarsfjord og Rolf-Magne Walstad var nei. Nå vet vi bedre.

Stillingen «sportssjef» forsvinner. 2. divisjonslaget HBK skal ikke ha sportssjef, men de skal ha en daglig leder.

En daglig leder som har lokal tillit. Som kan gjenskape tilliten til ansatte, frivillige, sponsorer og publikum – supporterne – de som klubben er der FOR.

Den tilliten som ble satt på en alvorlig prøve gjennom salgsapparatet i HBK i fjor høst og sist vinter.

– Tror de lykkes

Når dette ser sagt, må vi også sette spørsmålstegn ved HBK-styret og Toppfotballstyret, som begge har vært gjennomsyret av underlige vedtak, fra spillerlogistikk, dårlig intern og ekstern kommunikasjon og budsjettvedtak fullstendig fjernt fra virkeligheten.

Tiden er inne for å gjøre endringer, og vi vet klubben er i full gang med arbeidet.

Vi ønsker den nye ledelsen i Hønefoss Ballklubb lykke til med arbeidet, og tror de lykkes.

Jan Torkel Torstensen

Sportsleder i Ringerikes Blad.

Tiden er inne for å gjøre endringer, og vi vet klubben er i full gang med arbeidet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken